Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν και το σενάριο της «παρένθεσης» με Κιλιτσντάρογλου

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα - Ο Τούρκος πρόεδρος τάζει δωρεάν φυσικό αέριο σε όλους τους Τούρκους - Βράζει το εσωτερικό της Τουρκίας λόγω της οικονομικής κατάστασης

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα διεξαχθούν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και σύμφωνα μεγάλα ενημερωτικά μέσα και έμπειρους αναλυτές είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Σχεδόν όλοι προδικάζουν πως ο δεύτερος γύρος, στις 28 Μαΐου, θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Το απαιτούμενο 50%+1 φαίνεται, σύμφωνα με τις έρευνες, πως δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τους δυο διεκδικητές της εξουσίας. Η απόλυτη εικοσαετής κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν απειλείται από τη συμμαχία της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι πιο καχύποπτοι δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να έχει ήδη σχεδιάσει και το «κακό» για αυτόν σενάριο.

Ο κεμαλιστής ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να κερδίσει και να αποτελέσει μια σύντομη παρένθεση στην εξουσία. Με την οικονομία να βρίσκεται σε δεινή θέση, τα ελλείμματα τεράστια, τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας άδεια, τον λαό να υποφέρει από τον τεράστιο πληθωρισμό και την περιοχή της Αντιόχειας να πρέπει να χτιστεί από την αρχή, ο Κιλιτσντάρογλου θα πάρει στα χέρια του μια «καυτή πατάτα». Πόσο θα μπορέσει να αντέξει; Και αν κάνει πράξη την υπόσχεσή του και αλλάξει το πολίτευμα, όπως έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν δεν θα χάσει την ευκαιρία να πιέσει για πρόωρες εκλογές. Το ποσοστό που κατέχει, το οποίο κινείται κοντά στο 35% είναι «μπετοναρισμένο» και αποτελεί τη βάση του.

Ο Ερντογάν και το AKP δείχνει πάντως να ανακάμπτει δημοσκοπικά όσο η χώρα πλησιάζει προς τις κάλπες. Πλέον υπόσχεται και δωρεάν φυσικό αέριο έως 25 κυβ.μέτρα. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες επέλεξε να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα και να «ξυπνήσει» τα εθνικιστικά ένστικτα των συμπατριωτών του. Ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του Τούρκου προέδρου εξακολουθεί να είναι το αποτύπωμα της χώρας στο εξωτερικό. Έχει μετατραπεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί πολλές φορές να «ακροβατεί» και να ανοίγει πολλά και δύσκολα μέτωπα μαζί, ωστόσο κατά γενική ομολογία η διπλωματική εικόνα της χώρας άλλαξε  τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Η συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου μπορεί να έχει ξεκάθαρα πιο φιλοδυτικό προφίλ, ωστόσο επειδή η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια κανείς δεν ελπίζει σε κάποιο θαύμα. Έχουν ακουστεί αναθεωρητικά αφηγήματα από την αντιπολίτευση εξίσου ανησυχητικά όσο και του Ταγίπ Ερντογάν.  Ο νυν πρόεδρος προβάλει την ανάγκη για σταθερότητα  που δίνει η δική του μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά και τον στόχο της εδραίωσης της Τουρκίας ως τη μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας η κατάσταση βράζει. Νέα πυρά εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορώντας τον ότι συνδέει εσκεμμένα τους Κούρδους με την τρομοκρατία. Ο νυν πρόεδρος προσπαθεί να βάλει εκλογική τρικλοποδιά στον Κιλιτσντάρογλου ευνοώντας την κάθοδο του Μουχαρέμ Ιντζέ στις εκλογές.  Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ΜΑΚ ναι μεν ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με σημαντική διαφορά του τούρκου προέδρου, όμως, ο Ιντζέ, που προέρχεται από τους κόλπους του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος του, «κλέβει» ψήφους εμποδίζοντας την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 47,8%, ακολουθεί ο νυν πρόεδρος με 43,4% και ο Ιντζέ με 3,4%.

Πηγή: skai.gr