Τουρκική νότα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της πρεσβείας του Ιράκ

Η τουρκική διπλωματία κάλεσε χθες Πέμπτη ιρακινό διπλωμάτη για να του εκφράσει τη «δυσαρέσκειά της» μετά τις δηλώσεις στη Βαγδάτη όσον αφορά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που εκτυλίσσεται από την Κυριακή το βράδυ στο βόρειο Ιράκ.

«Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Ιράκ εκλήθη για να του εκφραστεί η δυσαρέσκειά μας σχετικά με δηλώσεις των ιρακινών αρχών όσον αφορά την επιχείρηση (...) και τις ανυπόστατες κατηγορίες που διατυπώθηκαν» γι’ αυτή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Του επιδόθηκε νότα που εξηγεί την άποψή μας», πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τη Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι διεξάγει νέα αεροπορική και χερσαία επιχείρηση εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών που διατηρούν βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ιρακινές ομοσπονδιακές αρχές και η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζουν τη νέα επίθεση της χώρας του. Όμως τα ενδιαφερόμενα μέρη το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Αντιδρώντας το βράδυ της Τετάρτης η ιρακινή διπλωματία αποκήρυξε τους «ισχυρισμούς» αυτούς του αρχηγού του τουρκικού κράτους.

Με προσεκτικές διατυπώσεις, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε διαμαρτυρία της Άγκυρας προς τη Βαγδάτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «τα επίμονα αιτήματα» της Τουρκίας οι ιρακινές αρχές να «τερματίσουν την παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης» στο έδαφός τους δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Με τον όρο «τρομοκρατική οργάνωση», η τουρκική κυβέρνηση αναφέρεται χωρίς να κατονομάζει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα που διεξάγει πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από τα χρόνια του 1980.

Διαβεβαιώνοντας ότι είναι «έτοιμη να συνεργαστεί στενά με το Ιράκ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης», η Τουρκία διεμήνυσε πως θα συνεχίσει να «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα» στο πλαίσιο του «δικαιώματός της στη νόμιμη άμυνα για όσο η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να αντιπροσωπεύει απειλή για την ασφάλειά της από την ιρακινή επικράτεια».

Στην τουρκική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που άρχισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα συμμετέχουν μονάδες καταδρομών, ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, UAVs. Επικεντρώνεται σε τρεις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα όπου βρίσκονται θέσεις του PKK, παράταξης που χαρακτηρίζουν επίσης «τρομοκρατική» οργάνωση σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση (ΗΠΑ, ΕΕ).

Οι τουρκικές έφοδοι εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ είναι συχνές, ειδικά στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η οργάνωση διαθέτει βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Οι επιχειρήσεις έχουν αποτέλεσμα ο τούρκος πρεσβευτής στη Βαγδάτη να καλείται τακτικά στο ιρακινό ΥΠΕΞ για να του επιδοθούν διαμαρτυρίες. Περιπλέκουν τις σχέσεις ανάμεσα στην ομοσπονδιακή ιρακινή κυβέρνηση και την Άγκυρα.

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ