ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκία: Νομικές κινήσεις κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία νομική διαδικασία προκειμένου να παρεμποδίσει την πρόσβαση στην αντι-ισλαμική ταινία που υπήρξε αφορμή για τις πολύνεκρες πρόσφατες ταραχές στον μουσουλμανικό κόσμο.

«Μία νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει ώστε να αφαιρεθεί το βίντεο-περιεχόμενο από τις [διαδικτυακές] διευθύνσεις URL, [...] λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε στη χώρα μας και τον κόσμο [ολόκληρο] από την ταινία που προσβάλει το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους και περιέχει προκλητικά στοιχεία», σχολίασε χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή του το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, που επικαλείται ώς πηγή έναν αξιωματούχο του υπουργείου, πρόθεση της Άγκυρας είναι να απαγορευτεί η πρόσβαση σε συνδέσμους (links) προς το επίμαχο περιεχόμενο, δίχως όμως να μπλοκαριστούν οι ιστότοποι που το φιλοξενούν, όπως το YouTube.

Όπως παραδέχεται το υπουργείο, ήδη «η πρόσβαση στο εν λόγω βίντεο έχει μπλοκαριστεί σε μεγάλο βαθμό από τους πάροχους του Διαδικτύου (ISP)», ενώ παράλληλα η Τουρκία έχει καταθέσει αίτημα στην εταιρεία Google, ιδιοκτήτρια του YouTube, με το οποίο ζητά την αφαίρεση του βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επίμαχη ταινία. Πηγή: skai.gr