Νέα προειδοποίηση Τουρκίας στον Άσαντ - Παραδέχεται ότι προελαύνει στην Ιντλίμπ

Νέα προειδοποίηση Τουρκίας στον Άσαντ - Παραδέχεται ότι προελαύνει στην Ιντλίμπ

Ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία θα φτάσει το Σάββατο στην Τουρκία για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην βορειοδυτική επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή" δήλωσε ο τούρκος υπουργός σε κοινή συνέντευξη με τον σλοβάκο ομόλογό του.  

"Οι συνομιλίες (με τη Ρωσία) αποσκοπούν να σταματήσουν την επιθετικότητα του Συριακού καθεστώτος, την ανθρώπινη τραγωδία και να επιταχύνουν την πολιτική διαδικασία" πρόσθεσε. 

"Η Τουρκία είναι έτοιμη να απαντήσει σκληρά σε τυχόν επιθέσεις του καθεστώτος στο Ιντλίμπ της Συρίας. Τα στρατιωτικά παρατηρητήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν" προειδοποίησε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Με "αυστηρή τιμωρία για την επιθετικότητά του στην Ιντλίμπ" απείλησε εξάλλου την Πέμπτη το συριακό καθεστώς ο πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου. Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Σινιρλίογλου είπε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιδιώκει να παρασύρει την Τουρκία "στον βρώμικο πόλεμό του στοχοποιώντας σκόπιμα" τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Anadolu -επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Άγκυρας- αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία προέλασαν την Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ ‘’σε μια βάναυση επίγεια επίθεση, της οποίας προηγήθηκαν εβδομάδες εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών’’ εξαιτίας των οποίων ολόκληρες πόλεις εκκενώθηκαν από αμάχους.

"Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας και τους Τούρκους στρατιώτες θα τιμωρείται αυστηρά", δήλωσε ο Σινιρλίογλου. "Δεν θα διστάσουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, δεν βάζω εδώ κόκκινη γραμμή, αυτό είναι προειδοποίηση’’ ανέφερε χαρακτηριστικά o Toύρκος διπλωμάτης σύμφωνα με το Anadolu. 

Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πιστεύει σε μια πολιτική λύση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο αραβική χώρα, και συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για μια ειρηνική διευθέτηση. "Αλλά η Τουρκία δεν θα ανεχθεί ποτέ καμία πολεμική ενέργεια" διεμήνυσε ο Τούρκος διπλωμάτης. 

‘’Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες… Αυτό είναι σχεδόν το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της Συρίας πριν από την έναρξη της σύγκρουσης. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο τύραννος στη Δαμασκό αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού" ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Σινιρλίογλου. 

Είπε ότι "οι τρομοκρατικές ομάδες εγκατέστησαν  τα δικά τους κράτη στο έδαφος της Συρίας επειδή ο τυράννος στη Δαμασκό δεν επέτρεπε στους Σύρους να απολαύσουν τα βασικά τους δικαιώματα".

Ο Τούρκος απεσταλμένος στον ΟΗΕ επανέλαβε το τελεσίγραφου του Ερντογάν, λέγοντας ότι ‘’η Τουρκία αναμένει από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τις τρέχουσες θέσεις τους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα’’.

"Και περιμένουμε από όλους τους φίλους μας και από όλα τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται τις νόμιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια", πρόσθεσε.

Την προηγούμενη Δευτέρα, οι δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος επιτέθηκαν σε τουρκικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτών και ενός μέλους του πολιτικού προσωπικού. Σε αντίποινα, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχευσε πάνω από 50 θέσεις των συριακών δυνάμεων σκοτώνοντας πάνω από 70 στρατιώτες.

Πηγή: skai.gr