Τουρκία: Νέα εντάλματα σύλληψης εις βάρος 112 φερόμενων γκιουλενιστών

AP Photo/Emrah Gurel
Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 112 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εισαγγελείς στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας εξέδωσαν εντάλματα εις βάρος 68 υπόπτων, περιλαμβανομένων 17 στρατιωτών για υποτιθέμενες διασυνδέσεις τους με το κίνημα του Γκιουλέν.

Οι εισαγγγελείς στην Άγκυρα εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος δέκα ανθρώπων, που θεωρείται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για κινητά ByLock, την οποία οι αρχές θεωρούν ότι χρησιμοποιούν τα μέλη του δικτύου για να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα. Άλλα 34 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εις βάρος στρατιωτών από εισαγγελείς στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία).

Στις 15 Ιουλίου του 2016 σημειώθηκε στην Τουρκία απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Κατεστάλη άμεσα από τις κυβερνητικές δυνάμεις αφήνοντας πίσω της πάνω από 250 νεκρούς και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην απόπειρα αυτή, για την οποία ο ίδιος ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πλήθος καθηγητών, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το αποκαλούμενο FETO (το κίνημα των γκιουλενιστών).