Τουρκία: Θρήνος και οργή μία εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς

«Ανοίγουμε σάκους νεκρών να δούμε εάν σε αυτούς είναι οι δικοί μας άνθρωποι, εάν σε αυτούς είναι μέσα τα παιδιά μας»

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Ζάφερ Μαχμούτ Μπόνκουκ είδε το σπίτι του στην Αντιόχεια να ισοπεδώνεται και μαζί με αυτό την 75 ετών μητέρα του να θάβεται ζωντανή στα ερείπια. Την περασμένη Δευτέρα, επί ώρες ο Ζάφερ έψαχνε κάποιον να έρθει να τον βοηθήσει για να την ελευθερώσει.

Εκείνος της κρατούσε το χέρι, μπορούσε να της δίνει νερό και να της καθαρίζει το πρόσωπο από τη σκόνη. Της έλεγε ότι θα τα καταφέρει να τη βοηθήσει αλλά εκείνη δεν άντεξε. Την Τρίτη άφησε την τελευταία της πνοή μπροστά στα μάτια του. Μέχρι και σήμερα η μητέρα του Ζάφερ παραμένει στα χαλάσματα μαζί με τον πατέρα του.

"Τι θα έκανες εάν ήταν η δική σου μητέρα αγαπητέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Εσύ δεν είσαι παγκόσμιος ηγέτης; Που είσαι; Πού;" ουρλιάζει. 

Ο πόνος μοιάζει δίχως τέλος στην Τουρκία και η οργή παίρνει τη σκυτάλη. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι η απόκριση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άδικη, ελλιπής και αναποτελεσματική. Η Τουρκία δεν έχει βιώσει παρόμοια ή αντίστοιχου μεγέθους καταστροφή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Οι πολίτες της χώρας απορούν με την καθυστέρηση κινητοποίησης των Αρχών, με την έλλειψη παροχής πληροφοριών που οδήγησαν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις διασώσεις. 

"Ανοίγουμε σάκους νεκρών να δούμε εάν σε αυτούς είναι οι δικοί μας άνθρωποι, εάν σε αυτούς είναι μέσα τα παιδιά μας" αναφέρει η Μπεντιχά Κανμάζ που έχασε τον γιο, τη νύφη και τον επτά μηνών εγγονό της σε 70 δευτερόλεπτα, όσο διήρκησε ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την περασμένη Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι προσπάθειες διάσωσης και διαχείρισης της καταστροφής συνεχίζονται και στις 10 πληγείσες επαρχίες απορρίπτοντας τις κατηγορίες για μη παροχή βοήθειας αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή από την οργή του τουρκικού λαού δεν ξεφεύγουν ούτε οι κακοτεχνίες. Εδώ και μία εβδομάδα βλέπουμε εικόνες από κτίρια που έπεσαμ σαν χάρτινοι πύργοι, από τούβλα που θρυμματίζονταν σαν κόκκοι άμμου, από ολόκληρα κτίρια χωρίς καν θεμέλια. Οι συλλήψεις εργολάβων έχουν αρχίσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας να δεσμεύεται να τιμωρήσει κάθε υπεύθυνο.

Αρκεί όμως για να κοπάσει ο θυμός που κοχλάζει σε ολόκληρη τη χώρα και στις πληγείσες περιοχές ξεχειλίζει; Για πολλούς το μόνο που έχει απομείνει είναι η ελπίδα. Όλα τα άλλα χάθηκαν. Και μπορεί το Σαββατοκύριακο τα μικρά θαύματα να συνεχίστηκαν με ανθρώπους να βγαίνουν ζωντανοί από τα ερείπια 146 και 149 ώρες μετά όμως, ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει πλέον τις 33.000 και οι ειδικοί επιμένουν πως θα ανέβει κι άλλο. 

Πηγή: skai.gr