Κλείσιμο

Τουρκία: Κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Ερντογάν με τον Στόλτενμπεργκ

Το Σάββατο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε την Κυριακή τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες.

Η τουρκική προεδρία δεν μοιράστηκε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έθεσε στον πρόεδρο της Τουρκίας το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Το Σάββατο, ο Στόλτενμπεργκ παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν. 

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, "αναμένει από τη Σουηδία να συμμορφωθεί με ένα τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια".

Η Σουηδία ψήφισε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο τον περασμένο Νοέμβριο, ελπίζοντας ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο νέος νόμος, που ισχύει από την 1η Ιουνίου, επιτρέπει στις αρχές να διώκουν άτομα που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας ευελπιστούν ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr