Ασύλληπτο: Η ενέργεια του σεισμού στην Τουρκία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για πάνω από 4 ημέρες

Οι Times σημείωσαν ότι άλλος σεισμολόγος είπε ότι το 2013 σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ δημιούργησε τόση ενέργεια όση 32 από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα

Ασύλληπτη ενέργεια. Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της Τουρκίας ήταν τόσο δυνατός που η ενέργειά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από 4 ημέρες επισήμανε στους New York Times o σεισμολόγος Γιανούκα Ατταναγιάκε. 

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας ήταν ίση με περίπου 32 petajoules, ανέφερε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος του Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Αυτή η ποσότητα ενέργειας είναι αρκετή για να παράγει 8,88 εκατομμύρια μεγαβάτ συνεχώς για μία ώρα.

Είναι επίσης ισοδύναμη με την ενέργεια που απελευθερώνεται από σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνους TNT.

Οι Times σημείωσαν ότι ένας άλλος σεισμολόγος, ο Ρενάτο Σολίντουμ, είπε ότι το 2013 σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ δημιούργησε τόση ενέργεια όση 32 από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα.

Η τοπική κλίμακα μεγέθους, γνωστή και ως κλίμακα Ρίχτερ, είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι κάθε φορά που το μέγεθος αυξάνεται κατά 1, η ενέργεια που απελευθερώνεται από τον σεισμό είναι ισχυρότερη κατά περίπου 31,6 φορές.

Έτσι, όταν συγκρίνουμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ με έναν σεισμό 6,7 - όπως αυτός που έπληξε την ίδια περιοχή στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020 - ο πρώτος απελευθερώνει σχεδόν 45 φορές περισσότερη ενέργεια.

Ο σεισμός της Δευτέρας σημειώθηκε στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, όπου μόνο τρεις σεισμοί μεγέθους 6, ή μεγαλύτεροι, έχουν καταγραφεί στην περιοχή από το 1970, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Ένας από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς της περιοχής συνέβη το 1822, όταν ένας σεισμός 7 βαθμών λέγεται ότι σκότωσε 200.000 ανθρώπους.

Οι επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας υπέμειναν επίσης αρκετούς ασυνήθιστα ισχυρούς μετασεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε μόλις 11 λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό.

Ένας άλλος μετασεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε την περιοχή περίπου εννέα ώρες μετά τον σεισμό, αν και η δόνηση ήταν λιγότερο ισχυρή επειδή συνέβη σε μεγαλύτερο εστιακό βάθος,  σύμφωνα με το USGS.
 

Πηγή: skai.gr