Τουρκία: Φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών μετά τον σεισμό - «Ερντογάν, φοβάσαι» λέει η αντιπολίτευση

Περίπου 3,8 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης που μεταφέρει το κλίμα από την Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς

Πάνω στα συντρίμμια από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, φουντώνουν τα σενάρια ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να μεταθέσει για αργότερα τις εκλογές, ώστε να έχει χρόνο να ανατάξει το κλίμα που είναι σε βάρος του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ήδη υπάρχουν φήμες για αναβολή των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου και στέλεχος του AKP δήλωσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν γιατί δεν θα υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι και ότι υπάρχουν πολλοί εκτοπισμένοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Ερντογάν ότι «φοβάσαι τις εκλογές, θα λογοδοτήσεις».

Το Σύνταγμα της Τουρκίας πάντως λέει ότι αναβολή γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου. Επίσης, δεν έχει καμία δύναμη για το εκλογοδικείο και για να υπάρξει αναβολή των εκλογών θα πρέπει να το αποφασίσει με ευρεία συναίνεση το κοινοβούλιο, δηλαδή να πει το «ναι» και η αντιπολίτευση, η οποία δεν το λέει και δίνει μια παράταση στον Ερντογάν μόνο ως τις 18 Ιουνίου που ολοκληρώνεται η τετραετία.

Ερντογάν: Οι σεισμοί ήταν σαν να μας χτύπησαν εκατοντάδες ατομικές βόμβες 

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι σεισμοί που χτύπησαν την Τουρκία είναι σαν να έπεσαν στη χώρα του εκατοντάδες ατομικές βόμβες. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, 2.200.000 κάτοικοι έφυγαν από τις περιοχές των σεισμών και πήγαν στις μεγάλες πόλεις ή όπου είχαν συγγενείς τους.

Περίπου 890.000 φιλοξενούνται σε σκηνές και 50.000 σε ξενοδοχεία, όπως ανέφερε ο Ερντογάν, που προσέθεσε ότι έχουν στηθεί 10.000 σκηνές και 5.400 κοντέινερ και υπολογίζεται ότι σε αυτά φιλοξενούνται 1,6 εκατ. άνθρωποι. Συνολικά υπολογίζεται ότι έμειναν άστεγοι 3.800.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις χώρες που βοήθησαν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος θα στείλει 10.000 κοντέινερ που χρησιμοποιήθηκαν στο Μουντιάλ.

Τέλος, απόψε θα γίνει τηλεμαραθώνιος στην Τουρκία και είναι η πρώτη φορά που όλα τα κανάλια -αντιπολιτευτικά και μη- θα κάνουν κοινή μετάδοση.

Πηγή: skai.gr