Φήμες για ανασχηματισμό στην τουρκική κυβέρνηση επικρατούν μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Η φημολογία αυτή, υφίσταται ήδη από χθες το βράδυ, και εντείνεται τις τελευταίες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα στρέφονται στην Τετάρτη, όποτε και θα λάβει χώρα ένα μεγάλο συνέδριο κατά το οποίο λέγεται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει το Μανιφέστο για το 2023, γεγονός για το οποίο έχει γίνει προετοιμασία και συντονισμένες κινήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση στην Τουρκία επικρατεί σοκ και φόβος για την επόμενη ημέρα στο περιθώριο των εξελίξεων για την οικονομία της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας  έφτασε το 9,5 % ενώ το χρηματιστήριο έπεσε επίσης κατά 9,5 % και διέκοψε δύο φορές μέσα στη μέρα τις συναλλαγές. 

Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα την ίδια ώρα υιοθετούν μια περισσότερο παθητική στάση εμμένοντας σε απλές διαβεβαιώσεις πως οι μακροοικονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν.

Η τοπίο για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία είναι μάλλον θολό, με κανέναν να μην είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν η «κατιούσα» στην οικονομία θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση ασφαλές είναι να λεχθεί πως ο βαθμός της υποτίμησης αλλά και το ύψος των επιτοκίων καθιστά δύσκολες τις επόμενες ώρες για τον τουρκικό λαό.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι το γεγονός πως νωρίτερα σήμερα ο κόσμος έσπευσε στην αγορά και περίμενε να δει πού θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ και το δολάριο, καθώς υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για να προβούν σε συναλλαγές.

Αυτό που ενδιέφερε είναι οι τιμές των συναλλαγμάτων, διότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση και αύριο, οι πολίτες θα δυσκολευτούν να αγοράσουν και τα βασικά είδη.

Πηγή: skai.gr