Τουρκία: Navtex για Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια- Κλείνει το μάτι στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές

Τουρκία: Navtex για Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια- Κλείνει το μάτι στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές

Εξάμηνη Navtex για το Ορούτς Ρέις σε τουρκικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στον κόλπο της Αττάλειας εξέδωσε χθες η Τουρκία. Η Navtex ξεκίνησε χθες αργά το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο δεσμεύεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που προκάλεσε τόση ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο διάστημα, θα μείνει εκεί και συνεπώς δε θα προχωρήσει σε νέες προκλητικές ενέργειες κλείνοντας ουσιαστικά το «μάτι» στην Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. 

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επιμένει στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και θέτει θέμα μείωσης του ελληνικού εναέριου χώρου. «Αν η Ελλάδα ψάχνει λύσεις χωρίς εμάς, δε θα πετύχει κάτι εκτός από να μη βρεθεί λύση και θα είναι εναντίον της Ελλάδας. 16 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, παρατηρούμε πως έχουν στρατό. Ο κόσμος άρχισε να το βλέπει αυτό. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κράτος που να τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια, ενώ ο εναέριος χώρος 10 μίλια. Περίεργη κατάσταση. Εμείς λέμε, ελάτε να συνομιλήσουμε, να προσέλθουν στις διερευνητικές επαφές », σημείωσε ο Ακάρ.  
 

Πηγή: skai.gr