Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο και με Βερολίνο – Παρίσι για το PKK: Διάβημα διαμαρτυρίας για διαδηλώσεις

«Καλέσαμε και τους δύο πρεσβευτές στο υπουργείο... Οι αποστολές μας σε αυτές τις χώρες (Γαλλία και Γερμανία) έχουν επίσης πραγματοποιήσει επαφές» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο και με Γερμανία - Γαλλία για το PKK, προβαίνοντας σε διάβημα διαμαρτυρίας για διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν στις δύο χώρες μέλη της κουρδικής οργάνωσης.  

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τους πρέσβεις και των δύο χωρών για να διαμαρτυρηθεί, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu. 

«Καλέσαμε και τους δύο πρεσβευτές στο υπουργείο... Οι αποστολές μας σε αυτές τις χώρες (Γαλλία και Γερμανία) έχουν επίσης πραγματοποιήσει επαφές» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι και στους δύο απεσταλμένους επιδόθηκε διπλωματική νότα στην οποία απαιτείται να μην επιτραπεί η επανάληψη τέτοιων διαδηλώσεων.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν και οι δύο χώρες».

«Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, υποστηρίζαμε πάντα την επέκταση του ΝΑΤΟ σε όλες τις συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών. Ομοίως, υποστηρίξαμε αυτήν την πολιτική στην περίπτωση χωρών όπως η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, αλλά τώρα απέχουμε λόγω της υποστήριξης που δόθηκε σε τρομοκρατία από τις δύο χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε. 

Επικαλούμενος μια συνάντηση διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα παρέδωσε μια επιστολή που δηλώνει ξεκάθαρα τις προσδοκίες της από τις δύο χώρες που στοχεύουν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε επίσης τις κυρώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στις εξαγωγές όπλων και προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την έναρξη επιχειρήσεων της Άγκυρας εναντίον τρομοκρατών YPG/PKK στη βόρεια Συρία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία «πρέπει να κατανοήσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, τόνισε ο Τσαβούσογλου». «Η θέση της Τουρκίας δεν θα αλλάξει εάν δεν γίνουν τροποποιήσεις στους αντιτρομοκρατικούς τους νόμους» διεμήνυσε.

Πηγή: skai.gr