Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό - Έρευνες για επιζώντες

Μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν σήμερα Σάββατο, να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Αιγαίο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 800 στη χώρα αυτή — ο απολογισμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης φθάνει τους 26 νεκρούς αν προστεθούν οι δύο έφηβοι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο.

Στο Μπαϊράκλι, στην επαρχία της Σμύρνης σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταώροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου. Εχούν πέσει 18 κτίρια. Σύμφωνα με τις τουρκικές έχουν διασωθεί 100 άνθρωποι έως στιγμής. 

Ο Γκιοκάν Καν, διανομέας, 32 ετών, ήταν πάνω στη μοτοσικλέτα του όταν έγινε ο σεισμός. «Τρομοκρατήθηκα — όχι για μένα, για τη γυναίκα μου και τον γιο μου (...) Μονολόγησα: ‘δεν θα τελειώσει ποτέ’. Είχα την αίσθηση πως κράτησε δέκα λεπτά», αφηγήθηκε.

Ως νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Τουρκία καταγράφονταν 25 θάνατοι και 832 τραυματισμοί, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Κατά την ίδια πηγή, 17 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.

Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών είχε πλήξει τη βορειοδυτική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr