Τουρκία: Αναζητά επειγόντως χρηματοδότηση εξαιτίας της «βουτιάς» της λίρας

Η Τουρκία στράφηκε σε ξένους συμμάχους, αναζητώντας επειγόντως χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Reuters, καθώς αναλυτές εκφράζουν φόβους για δεύτερη νομισματική κρίση σε ισάριθμα χρόνια.  

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας τις τελευταίες ημέρες συνομιλούν με ομολόγους από την Ιαπωνία και τη Βρετανία, για τη δημιουργία νέων γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος, όπως και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων τέτοιων γραμμών.  

Το Reuters επικαλείται τρεις υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους για αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο Τσεβντέτ Γιλμάζ- αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος- επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αναζητά συμφωνίες για ανταλλαγή συναλλάγματος.  

«Κάνουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγής», είπε σε πάνελ διαλόγου. «Δεν υπάρχουν μόνο οι ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες χώρες», συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.  

Σοκ της λίρας  

Ένας από τους αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνεται σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο πόσο κοντά βρίσκεται στην επίτευξη συμφωνίας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ασκεί άνευ προηγουμένου πιέσεις σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.   

Αν η Τουρκία δεν μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμάται ότι κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια νομισματική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2018, όταν για λίγο η λίρα έχασε το μισό της αξίας της, προκαλώντας αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές.  

Αυτή την εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την πτώση της λίρας σε «αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία μας, να βάλουν δεσμά στα πόδια μας, να μας στριμώξουν στη γωνία χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικούς θεσμούς του εξωτερικού».  

Η πορεία των διαπραγματεύσεων  

«Οι συζητήσεις είναι σε καλύτερο σημείο ιδιαίτερα με το Κατάρ, την Κίνα και την Βρετανία», είπε ο ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να παρασχεθεί ένα συγκεκριμένο ύψος πόρων και η συμφωνία δεν θα πάρει πολύ», συμπλήρωσε.  

Οι άλλοι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η Τουρκία στράφηκε σε Ιάπωνες για πιθανή χρηματοδότηση και ο ένας σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι σχετικές συζητήσεις για να εξασφαλιστεί γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος.  

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία αναζητά χρηματοδότηση πέρα από τις προτιμητέες πηγές, όπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει σκληρότερες αποφάσεις για τα επιτόκια ή για επιλογές που έχει απορρίψει, όπως η βοήθεια του ΔΝΤ ή τα capital controls λένε επενδυτές. 

Πηγή: Reuters