Τουρκία: Αν ανοίξουμε τις πύλες των προσφύγων δεν θα αντέξετε ούτε 6 μήνες

Νέες απειλές προς την Ευρώπη εξαπέλυσε η Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλειμάν Σοιλού.

Ο τούρκος ΥΠΕΣ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι έχει εγκαταλείψει την Τουρκία στο θέμα της «παράνομης μετανάστευσης» και διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους ότι αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες με τους πρόσφυγες καμία κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων για πάνω από έξι μήνες.

Ο Σοιλού προειδοποίησε εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο παράνομης μετανάστευσης ότι θα πληρώσουν το τίμημα.

«Δεν είναι αρκετό να χτυπάει συμπονετικά κανείς την πλάτη της Τουρκίας. Κατακρίνουν την Τουρκία από τις καρέκλες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμπεριφέρονται όπως οι αριστεροί πριν 300 χρόνια» πρόσθεσε.

Η Τουρκία αποτελεί τον κυριότερο διάδρομο που επιλέγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ειδικότερα από το 2011 και έπειτα, όταν και ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος προκάλεσε τον εκτοπισμό 10 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η ’γκυρα έχει κατηγορήσει της ευρωπαϊκή Ένωση ότι απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του 2016 η οποία στόχευε στην αποθάρρυνση της μετανάστευσης στην Ευρώπη διαμέσου του Αιγαίου.

Η συμφωνία προέβλεπε ένα πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη φροντίδα των εκατομμυρίων προσφύγων που διαμένουν στα εδάφη της. Ωστόσο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μέχρι σήμερα μόνο ένα μέρος από το συμφωνηθέν ποσό.

Γιώργος Φελίδης