Τουρκία- 10 πρέσβεις: Η «ανώδυνη» μέση λύση που βρήκαν οι διπλωμάτες- Τι λένε τουρκικά ΜΜΕ

Αποκλιμακώθηκε η κρίση με τους 10 πρεσβευτές μετά την καθοριστική συμβολή διπλωματών, στην Τουρκία.

Η αρχή έγινε από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να ακολουθήσουν μηνύματα και από τις πρεσβείες των άλλων χωρών, οι οποίες με σχετικές ανακοινώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν πως σέβονται τόσο τις εσωτερικές υποθέσεις όσο και το εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας.

Η Άγκυρα εξέλαβε την κίνηση αυτή ως ένα ικανοποιητικό βήμα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως ένα τέτοιο περιστατικό όξυνσης δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.
Σε κάθε περίπτωση υπήρξαν διαβουλεύσεις, σε παρασκηνιακό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να καταστεί εφικτό το να ακολουθηθεί μια μέση οδός.

Οι διπλωμάτες, ειδικότερα, βρήκαν την λύση ώστε τόσο η Άγκυρα, όσο και οι χώρες που έγιναν «κόκκινο πανί» για αυτήν, να προχωρήσουν σε ένα βήμα πίσω χωρίς ωστόσο καμία από τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές  να μην φαίνεται πως υποχωρεί.

Χαρακτηριστικά είναι πάντως τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου με την Χουριέτ να αναφέρεται σε σημερινό της πρωτοσέλιδο στο θέμα με τίτλο «Να μην ξανασυμβεί» ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ να εκτιμά πως ζητήθηκε συγγνώμη από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως η νέα αυτή όξυνση στις σχέσεις Ερντογάν και Δύσης επήλεθε όταν η Τουρκία χαρακτήρισε δέκα πρέσβεις δυτικών χωρών ως ανεπιθύμητους στην χώρα με τον Τούρκο Πρόεδρο να ζητά απέλαση τους.

Σε κάθε περίπτωση η ρητορική Ερντογάν προκάλεσε "μούδιασμα" τόσο στο τουερικό ΥΠΕΞ όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης του ευρύτερα καθώς ενδεικτικά ακόμη και ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίαζε ήδη από προχθες 24/10 πως δεν ήταν σίγουρο το ότι όντως θα εκτελεστεί η εντολή αυτή δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα το συζητήσουμε».

Πηγή: skai.gr