Κλείσιμο

Τουλάχιστον 272 νεκροί από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν

Σε 272 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, από τις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν Τζούμπα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας της χώρας στο Reuters. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και 33 άμαχοι. 

Οι αιματηρές μάχες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και των υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.

Εν τω μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα και κάτοικοι της Τζούμπα δήλωσαν ότι νέες ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν το πρωί στην πρωτεύουσα της χώρας. 

Ο ΟΗΕ διαχειρίζεται έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που έπεσαν θύμα του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων.

Ο Μάκαρ είναι ο πρώην ηγέτης των ανταρτών, ο οποίος ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών το 2015 για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που συντάραξε τη χώρα για 2,5 χρόνια.

Η παύση του Μάκαρ από τον Κιρ ως υπαρχηγού του τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν αυτή που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο στη νεώτερη αυτή χώρα του κόσμου, κατά τον οποίο χιλιάδες σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν.
Πηγή: skai.gr