Τον Σάρατζ επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη- Τι του ζήτησε

Έμμεση στήριξη στην Τουρκία παρέχουν οι ΗΠΑ μετά την χθεσινή συνάντηση του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ. 

Σύμφωνα με την AFRICOM (τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική), η συνάντηση έγινε με στόχο να καταστεί σαφής η θέση των ΗΠΑ ότι η ειρήνη στη Λιβύη πρέπει να επιτευχθεί μέσω της πολιτικής διαδικασίας και όχι με στρατιωτικά μέσα.

«Η τρέχουσα βία τροφοδοτεί την πιθανή αναζωπύρωση του ISIS και της Αλ Κάιντα στη Λιβύη, διαιρεί περαιτέρω τη χώρα προς όφελος ξένων παραγόντων και παρατείνει τον ανθρώπινο πόνο. Οι εξωτερικοί φορείς πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση, να σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να υποστηρίζουν τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την έντονη αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κλιμάκωση της ξένης στρατιωτικής επέμβασης από όλες τις πλευρές. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην επιτακτική ανάγκη για άμεση εκεχειρία και τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων από όλα τα μέρη.

Από την πλευρά του, ο Τάουνσεντ εξέφρασε τη στρατιωτική του άποψη σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης, τους κινδύνους που δημιουργούν οι ρωσικές επιχειρήσεις Wagner και τη δυνατότητα των τρομοκρατικών ομάδων να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση για στρατολόγηση ή επιθέσεις. «Τονίσαμε στην αντιπροσωπεία της Λιβύης ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στην εκεχειρία και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, διότι αυτή η τραγική σύγκρουση λεηλατεί όλους τους Λιβύους από το μέλλον τους», κατέληξε ο Τάουντσεντ.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι «συζητήθηκε η αντίδραση αξιωματούχων της Λιβύης εναντίον των δηλώσεων του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι το Σαββατοκύριακο», ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εάν απαιτηθεί.

Πηγή: skai.gr