ΚΑΙΡΟΣ

Τον επόμενο μήνα τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Από την πρώτη Απριλίου θα διεξαγάγουν τα ετήσια κοινά τους στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, παρά την επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα έχουν «κλίμακα παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων ετών» και αποσκοπούν στη «βελτίωση της ετοιμότητάς μας έναντι διαφόρων απειλών της Βόρειας Κορέας», δήλωσε αξιωματούχος της Νότιας Κορέας που δεν κατονομάζεται.

Οι συνολικά δύο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Αμερικής και της Νότιας Κορέας, αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν δύο μήνες, αλλά στη συνέχεια η περίοδος αυτή μειώθηκε κατά το ήμισυ, κυρίως λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ο ίδιος.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον είχαν δηλώσει τον Ιανουάριο ότι θα διεξάγουν τις καθιερωμένες ετήσιες κοινές τους ασκήσεις μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας που συνέβαλλαν στη δημιουργία των συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Νότου και της Βόρειας Κορέας.

Η απομονωμένη Βόρεια Κορέα καταδικάζει συστηματικά τις κοινές ασκήσεις και τις χαρακτηρίζει ως προετοιμασία εισβολής και πολέμου και απειλεί ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα» εάν διεξαχθούν ξανά οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Τα πυρηνικά σχέδια της Βόρειας Κορέας και η ανταλλαγή προσβολών μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ οδήγησαν σε αυξημένους φόβους αντιπαράθεσης στην Κορεατική Χερσόνησο τους τελευταίους μήνες πριν από τις διπλωματικές επαφές. Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, λέει ότι χαίρεται που βλέπει μια χαλάρωση των εντάσεων.

Πηγή: skai.gr