Το Βερολίνο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω Συρίας

Τις εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει το Βερολίνο, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εφημερίδα “Bild Am Sonntag.”

"Στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες για το σύνολο του εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία στη Συρία" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάικο Μάας.

Η Γερμανία, σύμμαχος της Τουρκία στο ΝΑΤΟ, εξήγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Η Νορβηγία, επίσης σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία. Το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία. 

Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.

ΑΜΠΕ - skai.gr