Το Βερολίνο αναμένει έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από ΕΜΑ με "περιορισμούς" για τους πιο ηλικιωμένους

Η Γερμανία αναμένει ότι το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca θα εγκριθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με “περιορισμούς” κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών, χωρίς ωστόσο να απαγορεύει τη χορήγησή του σε αυτή την ομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

“Δεν αναμένουμε μια έγκριση χωρίς περιορισμούς”, εξήγησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Σπαν, διευκρινίζοντας ότι “δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα” κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να είναι μια γενική έγκριση του εμβολίου με την απλή αναφορά των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τις επιφυλάξεις τους για τη χορήγησή του στους ενήλικες άνω των 65 ετών είτε μια έγκριση του εμβολιου μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, επισήμανε ο ίδιος.

“Οι προκαταρκτικές συζητήσεις στη διάρκεια των εβδομάδων ήταν σίγουρα έντονες, όμως τέθηκαν οι απαραίτητες βάσεις για να καταλήξουμε μάλλον σε μια έγκριση χωρίς ηλικιακό περιορισμό”, σχολίασε στην ίδια συνέντευξη Τύπου από την πλευρά του ο Γερμανός καθηγητής Κλάους Τσίχουτεκ, πρόεδρος του ινστιτούτου Πάουλ- Έρλιχ που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση.

Υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για τους πιο ηλικιωμένους είναι “ανεπαρκή”, ο Τσίχουτεκ εκτίμησε ότι ενδέχεται “παρόλα αυτά το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό” και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

“Η βάση της έγκρισης θα πρέπει να είναι, κυρίως για τα εμβόλια, ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους”, τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Σπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη άφιξη του εμβολίου της AstraZeneca στην ΕΕ, διότι “είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί, για παράδειγμα στο ψυγείο σας”, αντίθετα με τα δύο άλλα διαθέσιμα εμβόλια στην Ένωση, αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna που πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Χθες Πέμπτη η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας είχε επισημάνει ότι θα συνιστά το εμβόλιο κατά της covid-19 AstraZeneca για όσους είναι “18 με 64 ετών”, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η ίδια η AstraZeneca απορρίπτει αυτές τις εκτιμήσεις, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει “περιορισμένος αριθμός δεδομένων για τον ηλικιωμένο πληθυσμό”, θεωρώντας “πιθανό” κάποιες χώρες να προτιμήσουν να μην τους χορηγήσουν προς το παρόν το εμβόλιό της.

Παράλληλα ο Σπαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Novavax για την ποσότητα των εμβολίων της κατά της covid-19 που θα παραγγείλει από την αμερικανική εταιρεία.

“Θα παραγγείλουμε και επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 της Moderna”, διαβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ