Το σχέδιο της ιταλικής μαφίας για κέρδη από τον κορωνοϊό - 91 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα

Σε 91 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα προχώρησε σήμερα το πρωί η ιταλική οικονομική αστυνομία, έπειτα από ισάριθμα εντάλματα που εξέδωσαν οι εισαγγελείς του Παλέρμο. Πρόκειται για μέλη, συνεργάτες και υποστηρικτές των δυο γνωστών μαφιόζικων «οικογενειών» Φεράντε και Φοντάνα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απόσπαση χρημάτων με εκβιασμό, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κλεπταποδοχή, απάτες και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι οι μαφιόζικες οικογένειες της Σικελίας είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν την περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας που διέρχονται ο ιταλικός Νότος και ολόκληρη η χώρα, με στόχο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές μεγάλης διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος και όχι μόνον. Οι «νονοί» θέλουν ουσιαστικά να αγοράσουν με ελάχιστα χρήματα ή να ελέγξουν έμμεσα επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να φαλιρίσουν.

Παράλληλα με την Σικελία, έφοδοι πραγματοποιούνται και στον ιταλικό Βορρά, στις περιοχές Λομβαρδία, Πεδεμόντιο, Λιγουρία, Βένετο και Εμίλια Ρομάνια.

Στο Παλέρμο της Σικελίας, η Κόζα Νόστρα ήλεγχε σημαντικές δραστηριότητες στους τομείς των κρατικών εργολαβιών, των κεντρικών αγορών οπωροκηπευτικών ειδών, στα στοιχήματα που συνδέονται με τον ιππόδρομο και στα «τυχερά παιχνίδια».

Πρόσφατα, όμως, η μαφία είχε επεκτείνει τα συμφέροντά της και στην αγορά του καφέ, με μια εταιρία που διένειμε κάψουλες για μηχανές «εσπρέσο», στη διαχείριση της οποίας είχε εμπλακεί πρώην παίκτης της ιταλικής τηλεοπτικής εκπομπής ριάλιτι «Μεγάλος Αδελφός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ