Το Πεκίνο απαντά για το ύποπτο μπαλόνι: «Λυπούμαστε, χρησιμοποιείται για μετεωρολογικούς σκοπούς»

Σύμφωνα με το Πεκίνο πρόκειται για «αερόπλοιο» που απλά παρέκκλινε από την πορεία του και χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ είναι ένα «αερόπλοιο» το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι το αερόπλοιο ήταν από την Κίνα.

Σύμφωνα με το Πεκίνο το αερόπλοιο εξυπηρετούσε «μετεωρολογικούς» σκοπούς.

«Είναι ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς. Επηρεασμένο από τους Westerlies και με περιορισμένη ικανότητα αυτοδιεύθυνσης, το αερόπλοιο παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του. Η κινεζική πλευρά λυπάται για την ακούσια είσοδο του αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

«Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την αμερικανική πλευρά και θα χειριστεί σωστά αυτήν την απροσδόκητη κατάσταση που προκλήθηκε από ανωτέρα βία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι το αερόστατο που είδαν να κινείται πάνω από το εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ήταν στην πραγματικότητα μια συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου». 

Το ιπτάμενο μπαλόνι πέταξε πάνω από τις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκας και μέσω του Καναδά εμφανίστηκε πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην καταρρίψουν το αερόστατο λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε η πτώση των συντριμμιών του και της περιορισμένης χρήσης όποιων πληροφοριών μπορούσε να συγκεντρώσει η συσκευή, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr