Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Πριγκόζιν-Μόσχας: Η Ρωσία θέλει να πάρει τον έλεγχo της ομάδας «Wagner»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νικολάι Πάνκοφ δήλωσε το Σάββατο ότι «οι εθελοντικοί σχηματισμοί» θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις απευθείας με το υπουργείο Άμυνας - «Δεν υπογράφω» η αντίδραση του Πριγκόζιν

Το παρασκήνιο της μεγάλης σύγκρουσης ανάμεσα στη Μόσχα και την ομάδα Wagner φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, αποκαλύπτοντας το ρωσικό σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της ομάδας Wagner.

Όπως αναφέρει το BBC, η Ρωσία φαίνεται να έχει κινηθεί για να πάρει τον άμεσο έλεγχο του Βάγκνερ, μετά από μήνες εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ αξιωματούχων και της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νικολάι Πάνκοφ δήλωσε το Σάββατο ότι «οι εθελοντικοί σχηματισμοί» θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις απευθείας με το υπουργείο Άμυνας.

Η αόριστα διατυπωμένη δήλωση πιστεύεται ευρέως ότι στοχεύει την ομάδα Wagner. Το αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ήταν απόλυτος, δηλώνοντας ότι δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με τη Μόσχα.

Η ιδιωτική στρατιωτική ομάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, πολεμώντας στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Όμως ο Πριγκόζιν, ο οποίος λέγεται ότι έχει δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, έχει εμπλακεί σε δημόσια διαμάχη με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ για μήνες. Κατηγόρησε επανειλημμένα το ζευγάρι για ανικανότητα και για σκόπιμη υποτροφοδότηση μονάδων Wagner που πολεμούν στην Ουκρανία.

«Η Βάγκνερ δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με τον Σόιγκου», είπε ο Πριγκόζιν απαντώντας μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. «Ο Σόιγκου δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τον στρατιωτικό σχηματισμό». Επέμεινε ότι η ομάδα του είχε καλή ενσωμάτωση με τον ρωσικό στρατό, αλλά είπε ότι η αποτελεσματικότητά του θα πλήττονταν εάν θα έπρεπε να αναφέρεται στον υπουργό Άμυνας.

Ενώ η ανακοίνωση του Σαββάτου δεν αναφερόταν άμεσα στη Wagner ή σε άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα νέα συμβόλαια ήταν μια κίνηση για να τεθεί υπό έλεγχο ο Πριγκόζιν και οι δυνάμεις του. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η κίνηση σχεδιάστηκε για να «αυξήσει την αποτελεσματικότητα» των ρωσικών μονάδων που πολεμούν στην Ουκρανία. «Αυτό θα δώσει στους εθελοντικούς σχηματισμούς το απαραίτητο νομικό καθεστώς, θα δημιουργήσει κοινές προσεγγίσεις για την οργάνωση συνολικής υποστήριξης και την εκπλήρωση των καθηκόντων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν έως την 1η Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα η ομάδα απήγαγε έναν ανώτερο διοικητή του στρατού πρώτης γραμμής, τον αντισυνταγματάρχη Roman Venevitin, αφού τον κατηγόρησε ότι άνοιξε πυρ εναντίον ενός οχήματος Wagner κοντά στο Μπαχμούτ. Ο αντισυνταγματάρχης Venevitin αφέθηκε ελεύθερος αργότερα και σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, κατηγόρησε την ομάδα ότι υποθάλπει την «αναρχία» στα μέτωπα της Ρωσίας, κλέβοντας όπλα και αναγκάζοντας τους κινητοποιημένους στρατιώτες να υπογράψουν συμβόλαια με την ομάδα.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι η Wagner διέθετε περίπου 50.000 στρατιώτες που πολεμούσαν στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr