Το νέο αφήγημα Ερντογάν για στενά Βοσπόρου και τη συνθήκη Μοντρέ (vid)

Σχέδιο Ερντογαν να πάρει τα "κλειδιά" της Μαύρης Θάλασσας βλέπουν αναλυτές πίσω από τις σκέψεις για κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ τις οποίες και στηλίτευσαν με την επιστολή τους οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι που τώρα βρίσκονται υπό διωγμό. 

Κάποιοι εξ αυτών στο μεταξύ χαρακτηρίζουν ανοησίες τα όσα ισχυρίζεται ο τούρκος πρόεδρος περί πραξικοπήματος, ενώ σκληρη κριτική δέχεται και από την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί ότι στόχος του είναι να διχάσει βαθιά τη χώρα με φόντο την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Σκηνικό απόπειρας πραξικοπήματος στα πρότυπα του 2016 στήνει ο Ερντογάν στην Τουρκία, προχωρώντας σε νέο πογκρόμ διώξεων αντιφρονούντων. Αφορμή το κείμενο των απόστρατων ναυάρχων.

«Από αυτούς  τους  ναυάρχους, τους  διπλωμάτες και τους υπόλοιπους, δεν είδαμε να δημοσιεύουν διακήρυξη υποστήριξης για την χώρα τους στους αγώνες που δίνει  το τελευταίο διάστημα στην Συρία τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Κύπρο και το Καραμπάχ» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. .

Λίγο πριν συλληφθεί ο απόστρατος Τουρκέρ Ερτουρκ, δηλώνει απλός πολίτης, χωρίς όπλο και χωρίς στολή: «Είναι βλακεία να βγάζει κάποιος συμπέρασμα πραξικοπήματος από αυτό το κείμενο, μάλιστα θα έλεγα μεγαλύτερη από την βλακεία της υπόσχεσης της κυβέρνησης για ταξίδι στο διάστημα και στο φεγγάρι. Δεν υπάρχει καμία λέξη ή πρόταση που να υπονοεί το πραξικόπημα.
Εδώ και 11 χρόνια είμαι ένας απλός πολίτης. Δεν διαθέτω όπλο, ούτε στολή. δεν είμαι κρατικός λειτουργός. Αυτό που κάνω είναι να μοιράζομαι την εμπειρία μου, τις παρατηρήσεις μου με τον λαό. Κάποτε με τα κείμενα μου και κάποτε στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις προβλέψεις μου.. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία», δήλωσε.

Το σκηνικό δημιουργίας εχθρών, που εξυπηρετεί πολιτικά τον Ερντογάν, υπηρετούν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου τους κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ:«Ποιους ικανοποιεί αυτό. Βλέπουμε τη χαρά που προκάλεσε στα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας. Βλέπουμε τη μεγάλη χαρά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Βλέπουμε όλες τις χώρες αντιπάλους της χώρας να χαίρονται».

Είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία πως ο Ερντογάν επιχειρεί να ελέγξει τα στενά του Βοσπόρου και στοχεύει στην αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ.

Οι συλλήψεις των ναυάρχων έρχονται σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση με ραγδαία υποτίμηση της λίρας και έναν πληθωρισμό που καλπάζει.
Αντιπολίτευση και πολίτες αμφισβητούν ακόμη και τις ανακοινώσεις της τουρκικής στατιστικής αρχής. Αναλυτές εκτιμούν ότι την δημιουργία σκηνικού απόπειρας πραξικοπήματος χρησιμοποιεί ο Ερντογάν σε όσους του καταλογίζουν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: skai.gr