Το μυστήριο των αγωγών Nord Stream 1 και 2

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ARD και SWR μετέδωσαν ότι οι ερευνητές κατάφεραν να ανασυνθέσουν πώς σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους αγωγούς 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν καθόλου να ασχοληθούν με τις αναφορές ότι μία φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 το περασμένο έτος.

Αυτό είναι το σχόλιο της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico για το θέμα που επέστρεψε ψηλά στην επικαιρότητα έπειτα από τις νέες αναφορές τόσο του γερμανικού αλλά και του αμερικανικού Τύπου για νέες ενδείξεις που φέρεται να δείχνουν φιλοουκρανούς σαμποτέρ.

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ARD και SWR μετέδωσαν ότι οι ερευνητές κατάφεραν να ανασυνθέσουν πώς σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Ανέφεραν δε ότι πέντε άνδρες και μία γυναίκα χρησιμοποίησαν ένα γιοτ που είχε ενοικιαστεί από μία ουκρανική εταιρεία στην Πολωνία για να φέρουν εις πέρας τις επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, η γερμανική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι πλοίο που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση δολιοφθοράς των αγωγών ερευνήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Από την πλευρά τους, οι Times της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι την επίθεση στους αγωγούς πραγματοποίησε μία φιλο-ουκρανική οργάνωση επικαλούμενοι νέες πληροφορίες οι οποίες, όπως σημειώνουν, εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή ανώτατοι στρατιωτικοί εμπλέκονται ούτε ότι οι δράστες ενήργησαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Για την εφημερίδα Handelsblatt ωστόσο «από το περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών ειπώθηκε πρόσφατα ότι μία τέτοια επίθεση δύσκολα θα ήταν δυνατή χωρίς κρατική υποστήριξη».

Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς, σημειώνει το Politico θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία και κυρίως την εικόνα της Γερμανίας, η οποία από κοινού με τη Σουηδία και τη Δανία ερευνούν το περιστατικό. Παρ' όλα αυτά οι αξιωματούχοι προτιμούν να προσεγγίζουν το θέμα από απόσταση ασφαλείας.

Η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, από τη Στοκχόλμη είναι ενδεικτική. Ο ίδιος τόνισε ότι διάβασε τα ρεπορτάζ «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» αλλά προειδοποίησε κατά μίας βιαστικής διατύπωσης κατηγοριών. Επίσης προσέθεσε ότι θα προτιμούσε να περιμένει να δει εάν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αποδειχθεί ή όχι.

«Δεν έχω τα δεδομένα» τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας, Άντι Κάικονεν ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να μην βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα.

Τους ισχυρισμούς του γερμανικού και αμερικανικού Τύπου απέρριψε και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ. «Ακούγονται ως κομπλιμέντο για τις ειδικές μας δυνάμεις αλλά αυτές οι επιθέσεις δεν αποτελούν δική μας ενέργεια» τόνισε απευθυνόμενους σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι οι έρευνες από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Δύση ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 προς τη Γερμανία με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να επιμένει ότι «οι δράστες της επίθεσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή. Αυτό που βλέπουμε είναι μία συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης μέσω των Μέσων Ενημέρωσης». Από την πλευρά τους, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό δολιοφθορά. 

Πηγή: skai.gr