Το μυστήριο πίσω από τη συντριβή του Ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τραγωδία με τους 176 νεκρούς από τη συντριβή του Ουκρανικού Boeing 737, λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Η συντριβή του αεροπλάνου σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την επίθεση ιρανικού πυραύλου κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. 

Το αεροσκάφος συνετρίβη χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση και τον ουκρανό πρωθυπουργό, στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 176 άνθρωποι --167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος-- εκ των οποίων 32 αλλοδαποί.

Από την πλευρά της η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε βλάβη στον κινητήρα του και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Στη συνέχεια, η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια και ότι τα αρχικά σχόλια ήταν ανεπίσημα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος που κατέπεσε δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν ένα από τα καλύτερα του στόλου της με εξαιρετικό πλήρωμα ενώ αναφέρει πως είχε περάσει από σέρβις δύο μέρες νωρίτερα.

Παράλληλα,  και η γαλλοαμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων CFM χαρακτήρισε πρώιμη όποια εικασία σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Στην ιστοσελίδα της η UIA αναφέρει ότι έχει λάβει το IOSA -το πιστοποιητικό λειτουργικής ασφάλειας της IATA (της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών)--γεγονός που σημαίνει ότι το επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητάς της συνάδει πλήρως με της διεθνείς απαιτήσεις.

Πού θα παραδοθούν τα μαύρα κουτιά

Τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου βρέθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους θα μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τα παραδώσει στη Boeing, στις ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Αλί Αμπεντζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, δεν ξεκαθάρισε σε ποια χώρα θα σταλεί το μαύρο κουτί, όπως αναφέρει και το BBC. 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αλέξι Χόντσαρουκ, ερωτηθείς αν το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από πύραυλο, ζήτησε να μην γίνονται εικασίες αν δεν διακριβωθούν επισήμως τα αίτια του δυστυχήματος. Ανάλογη δήλωση έκανε νωρίτερα και ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η Ουκρανία απαγόρευσε τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της από τον εναέριο χώρο του Ιράν από τις 9 Ιανουαρίου.
 

Πηγή: Skai.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC