Το Ισραήλ βομβάρδισε 64 στόχους στη Συρία μέχρι στιγμής φέτος

Άλλοι 57 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε 21 αεροπορικές επιδρομές ή πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στη συριακή επικράτεια, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πλήξει 64 στρατιωτικούς στόχους στη Συρία εντός 2022, σκοτώνοντας 45 στρατιωτικούς ή μαχητές προσκείμενους στο καθεστώς της Δαμασκού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Άλλοι 57 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε 21 αεροπορικές επιδρομές ή πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στη συριακή επικράτεια, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επισήμανε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασίασαν τα πλήγματά τους στη Συρία από το 2018, με «πρόσχημα» τη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Στην πιο πρόσφατη επίθεση, την 25η Αυγούστου, στρατιωτικός σκοτώθηκε και 14 πολίτες τραυματίστηκαν σε πλήγμα εναντίον αποθήκης όπλων που φέρεται να ανήκε σε φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στην πόλη Μασιάφ (κεντρικά).

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τα πλήγματα αυτά, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ