Το Ιράν συμφώνησε να πουλήσει πυραύλους και περισσότερα drones στη Ρωσία

Τη συμφωνία απαοκάλυψαν δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες που μίλησαν στο Reuters 

Το Ιράν έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες.

Πρόκειται για κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις, σημειώνει το Reuters.

Μια συμφωνία έγινε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα τους τύπους πυραύλων Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος ενημερώθηκε για το ταξίδι.

Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή πυραύλων στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι έχει πλήρως το δικαίωμα να πουλάει όπλα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων που περιέχονταν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015 έληξαν το 2020. ΗΠΑ, Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι οι πωλήσεις πυραύλων παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε την Τρίτη ότι συμβούλεψε το έθνος του να διακόψει κάθε διπλωματικό δεσμό με το Ιράν, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν θα ανεχθεί την «κακία και τα ψέματα» του Ιράν για το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι λέει ψέματα για τις πωλήσεις των drones, αλλά ήταν πιο προσεκτικός σχετικά με τις πωλήσεις πυραύλων. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες drones έχουν παραδοθεί και βραχυπρόθεσμα χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας.

Πηγή: skai.gr