Το Ιράν προχωρά σε συλλήψεις για το θάνατο του πυρηνικού επιστήμονα

Μερικά από τα άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν συνελήφθησαν, όπως είπε ένας Ιρανός κοινοβουλευτικός σύμβουλος.

Ο Hossein Amir Abdollahian είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Alam ότι δεν ήταν σε θέση να μοιραστεί τις λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, αλλά ότι οι δράστες δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη. «Μερικά από τα άτομα που εμπλέκονται στην εκτέλεση αυτής της δολοφονίας έχουν εντοπιστεί από τους μηχανισμούς ασφαλείας μας και μάλιστα συνελήφθησαν».

Είπε επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία, που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του Ισραήλ, συγκεκριμένα, «για εκείνους που σχεδίαζαν και πραγματοποίησαν τη δολοφονία που αποδεικνύουν ότι εμπλέκονται οι Σιωνιστές [Ισραηλινοί]».

«Αλλά αν οι Σιωνιστές το έκαναν μόνοι τους και χωρίς τη συνεργασία, για παράδειγμα, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ή άλλης υπηρεσίας; Σίγουρα, δεν θα μπορούσαν να το πράξουν μόνοι τους», πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει .

Ωστόσο, το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.

Ο επιστήμονας, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σκοτώθηκε κοντά στην Τεχεράνη στις 27 Νοεμβρίου. Οι ιρανικές αρχές έχουν συγκεντρώσει αντικρουόμενα αποδεικτικά στοιχεία για το πώς σκοτώθηκε.

Την ημέρα της επίθεσης, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι υπήρξε πυροβολισμός μεταξύ των σωματοφυλακών του Φαχριζαντέχ και αγνώστων. Μια ιρανική έκθεση ανέφερε επίσης μάρτυρες που ανέφεραν ότι «τρεις έως τέσσερις» άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Όμως την Κυριακή, ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης είπε ότι ένα πολυβόλο ελεγχόμενο από δορυφόρο με «τεχνητή νοημοσύνη» είχε πυροβολήσει στο αυτοκίνητο του Φαχριζαντέχ. 

Ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί και δημιούργησε προβληματισμό στους ειδικούς στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό του Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία, αν και ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε στην ισραηλινή τηλεόραση δύο ημέρες μετά ότι «οι δραστηριότητες του Φαχριζαντέχ έπρεπε να σταματήσουν» και ότι «ο κόσμος είναι ένα ασφαλέστερο μέρος χωρίς αυτόν».
 

Πηγή: BBC