ΚΑΙΡΟΣ

Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για το διπλό χτύπημα στην Τεχεράνη

Στη Σαουδική Αραβία επιρρίπτει το Ιράν την ευθύνη για τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν ταυτόχρονα το πρωί στην Τεχεράνη, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στη διπλωματική κρίση που ταλανίζει τη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κατηγορούν το Ριάντ ότι «εμπλέκεται» στα χτυπήματα, που είχαν ως στόχους τη Βουλή και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την ευθύνη είχε αναλάβει νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος, με τους Φρουρούς να υποστηρίζουν πως αυτό αποδεικνύει το σαουδαραβικό δάκτυλο στις επιθέσεις. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια σε ιρανικό έδαφος.

Άμεση ήταν η διάψευση της Σαουδικής Αραβίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ. Τόνισε ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και απέρριψε το ενδεχόμενο σαουδαραβικές οργανώσεις να είναι υπαίτιες.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις επιθέσεις όπου κι αν συμβαίνουν και καταδικάζουμε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπου κι αν διαπράττεται», είπε, επισήμανε ο κ. Τζουμπέιρ σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Konrad-Adenauer-Stiftung, το ινστιτούτο μελετών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Φρουροί στην ανακοίνωσή τους αφήνουν εμμέσως αιχμές και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως πως το διπλό χτύπημα έλαβε χώρα «μόνο μία εβδομάδα» μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, «οι οποίοι υποστηρίζουν τρομοκράτες».

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση με λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ο ελίτ βραχίονας του ιρανικού στρατού και ασκούν με μεγάλη πολιτική επιρροή.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τα στοιχεία που δίνει το ιρανικό ΥΠΕΣ προκύπτει πως στις επιθέσεις εμπλέκονται τουλάχιστον έξι δράστες. Δύο πιστεύεται πως επιτέθηκαν στο εμβληματικό μαυσωλείο ενώ την έφοδο στο κοινοβούλιο πραγματοποίησε τετραμελής ομάδα.

Πέντε ύποπτοι έχουν συλληφθεί
και ανακρίνονται, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της ιρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η ανακοίνωση των Φρουρών, ουσιαστικά ρίχνει λάδι στη φωτιά που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών δυνάμεων να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters