Το Ιράν έσπασε το όριο εμπλουτισμένου ουρανίου

Το Ιράν ξεπέρασε το όριο αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου που προβλέπει η συμφωνία για την ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματός του, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Βάσει της συμφωνίας του 2015 η Τεχεράνη δεν επιτρέπεται να διαθέτει περισσότερα από 300 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε βαθμό έως 3,67%. Η παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής απαιτεί εμπλουτισμό σε βαθμό άνω του 90%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ισλαμική Δημοκρατία παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, υλοποιώντας την απειλή που είχε διατυπώσει πριν δύο μήνες.

Η κίνηση του Ιράν έρχεται ως απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμφωνία την περσινή άνοιξη και να επιβάλει βαρύτατες εμπορικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν συρρικνώσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου – «πηγή ζωής» για την ιρανική οικονομία.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει επίσης πως θα αυξήσει τον βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου εάν οι υπόλοιποι υπογράφοντες την συμφωνία, ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Ρωσία και η Κίνα, δεν βρουν τρόπο να αντισταθμίσουν την ζημία που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Η εσκεμμένη παραβίαση προνοιών της συμφωνίας αυξάνει την πίεση που υφίστανται οι ευρωπαίοι συνυπογράφοντες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, για την σκλήρυνση της στάσης τους έναντι της Τεχεράνης.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, όμως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα πως το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο δεν θα κινηθούν βιαστικά.

Αντίθετα, την περασμένη Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν πως μετά από μήνες προεργασίας ενεργοποίησαν την Instex, ένα ειδικό όχημα που θα επιτρέψει την τέλεση ορισμένων συναλλαγών ανάμεσα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σε πρώτη φάση ωστόσο η Instex θα διαχειρίζεται μόνον αγορές τροφίμων και φαρμάκων, που ούτως ή άλλως δεν απαγορεύονται από τα αμερικανικά μέτρα.
Πηγή: skai.gr