Το Ιράν απειλεί να κλείσει τα στενά του Ορμούζ

Νέες απειλές ότι η χώρα του μπορεί εύκολα να κλείσει τα στρατηγικά στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνάει το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για την μεταφορά πετρελαίου, εξαπέλυσε ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση του Ιράν σε λίγες ημέρες.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Ραχίμι, απείλησε να κλείσει τα στενά και να αποκόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος του αμερικανικού πέμπτου στόλου, προειδοποίησε ότι δε θα γίνει δεκτή η οποιαδήποτε παρεμπόδιση.

Στο μεταξύ το ιρανικό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκινήσει ναυτικές ασκήσεις ανατολικά των Στενών του Ορμούζ, στη θάλασσα του Ομάν και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με τον κ. Σαγιαρί, οι ασκήσεις αυτές δεν προβλέπουν το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αλλά θα μπορούσαν να κλείσουν τα Στενά αν λάβουν τέτοια διαταγή.


Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί της πρόθεσής της να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν παρά τις χθεσινές απειλές της Τεχεράνης να κλείσει τα στενά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή μίας νέας σειράς κυρώσεων εναντίον του Ιράν και δεν θα παραιτηθούμε από αυτή μας την πρόθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης ενδέχεται να αποφασιστεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Μαν.
Πηγή: skai.gr