Το ΕΚ θα ζητήσει την ανάληψη δράσης μετά το σκάνδαλο Pandora papers

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν ψήφισμα, το οποίο θα αποτυπώσει και επίσημα την αγανάκτηση που εκφράστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιγράψουν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα από την ΕΕ και τις εθνικές αρχές.

Είναι πιθανό οι ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν ότι, παρά το γεγονός ότι το πιο προκλητικά περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τα Pandora papers αφορούν πολίτες τρίτων χωρών και δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι υπήκοοι τους δεν βγαίνουν άσπιλοι από το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το ΕΚ, είναι πλέον καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αφοσιωθούν σοβαρά στην εξάλειψη των φορολογικών πρακτικών, οι οποίες όχι μόνο πλήττουν σοβαρά τα δημόσια οικονομικά, αλλά έχουν καταστεί εντελώς απαράδεκτες για το ευρύ κοινό, μέσω της υιοθέτησης αυστηρών πολιτικών.

Κατά τη σύνοδο της ολομέλεια θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο άλλες συζητήσεις για το θέμα της καταπολέμησης των επιζήμιων δημοσιονομικών πρακτικών. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τις συντονισμένες προσπάθειες και τους κανόνες που θα πρέπει να ενισχυθούν για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και την παγκόσμια φορολογική συμφωνία των G20/ΟΟΣΑ που επετεύχθη την προηγούμενη βδομάδα και η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Νίκος Ανδρίτσος

Πηγή: skai.gr