Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης απειλεί να φυλακίσει τον Τραμπ για δημοσιοποίηση στοιχείων της δίκης του

Ο Τραμπ κατηγορείται για «επαναλαμβανόμενες απάτες» και «ψευδείς δηλώσεις» 

To δικαστήριο της Νέας Υόρκης απειλεί να φυλακίσει τον Τραμπ για «κατάφωρη» παραβίαση της εντολής να μην δίνει πληροφορίες για την δίκη του, αφού ο πρώην πρόεδρος δεν κατάφερε να αφαιρέσει μια ειρωνική ανάρτηση αναφορικά με την διαδικασία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καθώς η διαδικασία στο πολιτικό δικαστήριο ξεκίνησε την Παρασκευή, ο δικαστής της Νέας Υόρκης Άρθουρ Ενγκορόν ρώτησε τους δικηγόρους του Τραμπ γιατί «αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διατάγματος για μη δημοσιοποίηση πληροφοριών να μην θα οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων και/ή πιθανή φυλάκισή του».

Ο Ενγκορόν εξέδωσε σχετική εντολή κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, αφού ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στη δικαστική υπάλληλο του δικαστή, Άλισον Γκρίνφιλντ, μέσα από μια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Γκρίνφιλντ συνεργαζόταν με τον Ένγκορον καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης και συνήθως κάθεται δίπλα στον δικαστή στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Γιατί υπάλληλος του νόμου του δικαστή Ένγκορον, Άλισον Ρ Γκρίνφιλντ, χαζεύει με τον Τσακ Σούμερ;»

Ο Τραμπ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με μια φωτογραφία της με τον Σούμερ και συνδέοντας την προσωπική της σελίδα στο Instagram.

Ο Ενγκορόν είχε δώσει εντολή στον Τραμπ να αφαιρέσει τη θέση και να σταματήσει να δημοσιεύει σχετικά με το δικαστικό προσωπικό, αν και η ανάρτηση παρέμεινε στον ιστότοπο της προεκλογικής του εκστρατείας εβδομάδες αργότερα.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Κρίστοφερ Κις, ζήτησε συγγνώμη από τον δικαστή για την παραβίαση, λέγοντας ότι ο «μηχανισμός εκστρατείας» του Τραμπ ξέχασε να αφαιρέσει την ανάρτηση.

«Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να αποφύγω ή να παρακάμψω ή να αγνοήσω την εντολή», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι η ανάρτηση είχε αφαιρεθεί.

Ο Ενγκορόν είπε ότι θα λάβει την εξήγηση «υπό συμβουλή».

Ο δικαστής δεν αποφάνθηκε αμέσως για την παραβίαση καθώς θα μπορούσε να εκδοθεί απόφαση αργότερα.

Guardian