Διάγγελμα Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι για όλα-Το Ιράν φαίνεται να αποσύρεται

Νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν ανακοίνωσε με διάγγελμα του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. 

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν άμεσα επιπλέον τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς» και εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει και άλλους τρόπους απάντησης στην πυραυλική επίθεση. «Αυτές οι δυνατές κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι το Ιράν να αλλάξει συμπεριφορά. Μόνο τους τελευταίους μήνες το Ιράν έχει καταλάβει πλοία σε διεθνή ύδατα, εξαπέλυσε μία απρόκλητη επίθεση στην Σαουδική Αραβία και κατέρριψε δύο αμερικανικά drone».

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» διαλόγου με το ιρανικό καθεστώς για τα πυρηνικά. «Τέλος στον λαό και τους ηγέτες του Ιράν θέλουμε να έχετε μέλλον και ένα εξαιρετικό μέλλον, ένα μέλλον που σας αξίζει. Ένα μέλλον ευημερίας στην πατρίδα και αρμονίας με τα έθνη του κόσμου. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους αυτούς που την ζητούν», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σημείωσε ότι η συμφωνία Τεχεράνης - Δύσης, από την οποία αποχώρησε το ιρανικό καθεστώς, θα λήξει σε λίγο και όλοι οι σύμμαχοι θα πρέπει να εργαστούν για μία νέα συμφωνία. «Θα πρέπει όλοι να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να κάνουμε μία συμφωνία με το Ιράν που κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε την Τεχεράνη «να καταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της και να τερματίσει την στήριξη στην τρομοκρατία». «Όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να έχει πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Καμία απώλεια στο Ιράκ-Το Ιράν φαίνεται να αποσύρεται

«Κανένας Αμερικανός δεν υπέστη βλάβη στην χθεσινοβραδινή επίθεση του ιρανικού καθεστώτος. Δεν υποστήκαμε καμία απώλεια. Όλοι οι στρατιώτες μας είναι ασφαλείς και μόνο ελάχιστη ζημιά δέχθηκαν οι στρατιωτικές βάσεις μας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Τραμπ οι αμερικανικές δυνάμεις «είναι έτοιμες για οτιδήποτε» αλλά προς το παρόν «το Ιράν φαίνεται να αποσύρεται». 

Σύμφωνα με τον Τραμπ οι αμερικανικές δυνάμεις «είναι έτοιμες για οτιδήποτε» αλλά προς το παρόν «το Ιράν φαίνεται να αποσύρεται, γεγονός που είναι καλό για όλα τα μέρη που εμπλέκονται και ένα πολύ καλό πράγμα για τον πλανήτη».

Παράλληλα επανέλαβε ότι ο Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο «υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμιος τρομοκράτης». «Εκπαίδευε τρομοκρατικούς στρατούς, ανάμεσα τους και την Χεζμπολάχ, που εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων αμάχων. Πυροδότησε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους σε όλη την περιοχή. Με καμία τραυμάτισε και δολοφόνησε εκατοντάδες αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης βομβών σε δρόμους που διαμέλιζαν τα θύματα τους», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. 


 

Πηγή: skai.gr