«Το δαχτυλίδι της φωτιάς»: Έρχεται το εντυπωσιακό φαινόμενο έκλειψης την Πέμπτη (10/06)

Οι κάτοικοι των  βορείων  και ανατολικών τμημάτων της Βόρειας Αμερικής θα παρακολουθήσουν ένα παράξενο φαινόμενο την Πέμπτη (10 Ιουνίου).Μια μερική ηλιακή έκλειψη θα είναι ορατή και για πολλούς θα συμπίπτει λίγο πολύ με την ανατολή του ηλίου. Μόνο για μέρη βόρεια μιας γραμμής που τρέχει περίπου από το Churchill της Μανιτόμπα, μέχρι το Χάλιφαξ της Νέας Σκοτίας, ολόκληρη η έκλειψη θα είναι ορατή από την αρχή έως το τέλος μετά την ανατολή του ήλιου. Αλλού, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, εάν ο ουρανός είναι καθαρός προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά, ο ανατέλλοντας ήλιος θα εμφανιστεί ελαφρώς βαθουλωμένος, σαν βαθύ μισοφέγγαρο ή ακόμη και σαν δαχτυλίδι.

Σε όλη την κεντρική και ανατολική περιφέρεια του Καναδά - που περιλαμβάνει τις επαρχίες του δυτικού και του βόρειου Οντάριο και ένα κομμάτι του βορειοδυτικού Κεμπέκ, καθώς και το ανατολικό Nunavut, το νεότερο έδαφος του Καναδά - οι θεατές που ζουν σε ένα μονοπάτι κατά μέσο όρο περίπου 390 μίλια (630 χιλιόμετρα) θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσου το σπάνιο και συναρπαστικό θέαμα ενός δακτυλιοειδούς ή «δακτυλίου φωτιάς» ηλιακής έκλειψης.

Επειδή το φεγγάρι θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο δυνατό σημείο από τη Γη κατά τη διάρκεια της τροχιάς του, θα φαίνεται κάπως μικρότερο από το συνηθισμένο - μικρότερο από τον δίσκο του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος που οι θεατές στο κέντρο της σκιάς θα δουν ένα δακτυλιοειδές σχήμα παρά μια συνολική έκλειψη: ο ήλιος θα γίνει ένας λαμπρός δακτύλιος φωτός που περιβάλλει το σκοτεινό περίγραμμα της Σελήνης για αρκετά λεπτά.

Ο δακτύλιος θα λάμψει μόνο με το ένα δέκατο του κανονικού συνολικού φωτός του ήλιου, αλλά αυτό αποτελεί μικρότερη αλλαγή από όσο φαίνεται, καθώς το μάτι προσαρμόζεται εύκολα στα μεταβαλλόμενα επίπεδα φωτός. Ο φωτισμός  θα είναι τόσο σκοτεινός όσο μια φωτεινή συννεφιασμένη μέρα. Η ποιότητα του φωτός, ωστόσο, μπορεί να γίνει υπερφυσική. Ένας καθαρός ουρανός πρέπει να γίνει βαθύ μπλε και το τοπίο μια περίεργη ασημένια απόχρωση.

Aναλυτικά οι περιοχές στις οποίες θα είναι ορατό το φαινόμενο είναι :Η ανατολική Ρωσία, ο Αρκτικός Ωκεανός,η δυτική Γροιλανδία και ο Καναδάς, ενώ το φαινόμενο θα είναι μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

Δείτε το σχετικό βίντεο που δημοσίευσε η Nasa:

Πηγή: Space.com