ΚΑΙΡΟΣ

Τιμοκατάλογος... θανάτου.

Σε 350 εκατομμύρια ριάλ (27.600 δολάρια) αποτιμάται από φέτος η αξία της ζωής ενός άνδρα στο Ιράν, ενώ μιας γυναίκας σε ποσό χαμηλότερο από το μισό, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράν.

Η "τιμή αίματος" ή "ντιγέχ" στα περσικά, ορίστηκε στα 350 εκατομμύρια ριάλ για το νέο ιρανικό έτος που άρχισε στις 21 Μαρτίου, έναντι 260 εκατομμυρίων που ήταν την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γκολαμχοσεΐν Ελχάμ, διευκρινίζοντας ότι αυξήθηκε κατά 34% σε σχέση με πέρυσι.

Βάσει του ισλαμικού νόμου που ισχύει στη χώρα, ο υπεύθυνος για το θάνατο ενός ατόμου οφείλει να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος.

Το ποσό που πρέπει να καταβάλει ορίζεται ετησίως από τις δικαστικές αρχές της χώρας.

Για τις γυναίκες το ποσό που ορίζεται είναι χαμηλότερο του μισού αυτού που αξίζει η ζωή ενός άνδρα, ενώ για τους πιστούς άλλων θρησκευτικών δογμάτων, τα οποία έχουν αναγνωριστεί επισήμως, δηλαδή για τους χριστιανούς, τους εβραίους και τους οπαδούς του ζωροαστρισμού, το ποσό είναι από το 2003 ίδιο με αυτό που ισχύει για τους μουσουλμάνους. Πριν από το έτος αυτό η ζωή ενός πιστού άλλης θρησκείας άξιζε το μισό αυτής ενός μουσουλμάνου.Πηγή: skai.gr