Κλείσιμο

TIME: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την ΕΕ ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάζει εισβολή στην Ουκρανία απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του ευρωμπλόκ κλιμακώνεται τόσο όσον αφορά το μεταναστευτικό όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού TIME, που επικαλείται πολλές πηγές με γνώση του θέματος, με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί στενά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επιχείρηση. 

Οι εκτιμήσεις πιστεύεται ότι βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μια συλλογική απάντηση, ανέφεραν οι πηγές. (Οι εκτιμήσεις) υποστηρίζονται από δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με συμμάχους για τη συγκέντρωση, χαρακτήρισε την Ουκρανία εταίρο και κατήγγειλε κάθε επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία. 

Από πλευράς της, η Ρωσία απαντά ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» και αρνείται κάθε επιθετική πρόθεση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση με αμερικανικά πολεμικά πλοία να κάνουν την εμφάνισή τους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα εδάφη της, αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, με χιλιάδες μετανάστες να επιδιώκουν να περάσουν να περάσουν σε ευρωπαϊκός έδαφος. Οι Βαλτικές χώρες έχουν επίσης ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων τους. 

Πηγή: skai.gr