Τηλεσκόπιο στον Καναδά εντόπισε μυστηριώδη ραδιοκύματα από μακρινό γαλαξία

Ομάδα αστρονόμων έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με μυστηριώδη ραδιοκύματα που εντοπίστηκαν από τηλεσκόπιο στον Καναδά και προέρχονται από έναν μακρινό γαλαξία.

Η ακριβής φύση και προέλευση των ραδιοκυμάτων παραμένει άγνωστη, ωστόσο όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στις 13 πρώτες ριπές ραδιοκυμάτων, γνωστά ως FRBs, εντοπίστηκε ένα ιδιαιτέρως ασυνήθιστο επαναλαμβανόμενο σήμα, προερχόμενο από την ίδια πηγή η οποία εντοπίστηκε 1,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Παρόμοιο περιστατικό έχει αναφερθεί ξανά μόλις μία φορά, από διαφορετικό ωστόσο τηλεσκόπιο.

«Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο σήμα, υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα εκεί έξω» σημειώνει η Ίνγκριντ Σταίρς, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.

«Και με περισσότερα σήματα αυτού του είδους και περισσότερες πηγές διαθέσιμες για μελέτη, ίσως βρεθούμε κάποια στιγμή στο σημείο να κατανοήσουμε αυτά τα κοσμικά παζλ, από πού προέρχονται και τι τα προκαλεί» προσθέτει η αστροφυσικός.

Το παρατηρητήριο CΗΙΜΕ, το οποίο εδρεύει στην Κοιλάδα Οκανάγκαν της βρετανικής Κολούμπια, διαθέτει τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες συνολικού μήκους 100 μέτρων, που σαρώνουν καθημερινά τον ουρανό του βορρά.

Το τηλεσκόπιο έχει τεθεί σε λειτουργία μόλις τον τελευταίο χρόνο, «συλλαμβάνοντας» 13 από τις ριπές ραδιοκυμάτων σχεδόν αμέσως, συμπεριλαμβανομένου του επαναλαμβανόμενου σήματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

«Ανακαλύψαμε ένα δεύτερο επαναλαμβανόμενο σήμα και οι προδιαγραφές του είναι παρόμοιες με το πρώτο σήμα» δηλώνει ο Σριχάρς Τέντουλκαρ του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά.

«Αυτό μας υποδεικνύει ότι αυτά τα σήματα αποτελούν έναν πληθυσμό».
 
Τα ραδιοκύματα FRB είναι σύντομες, φωτεινές λάμψεις οι οποίες εμφανίζονται να προέρχονται από τα βάθη του Σύμπαντος.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σχεδόν 60 ριπές ραδιοκυμάτων και δύο επαναληπτικές. Πιστεύουν ωστόσο ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες.

Το πραγματικό ερώτημα ωστόσο είναι τι προκαλεί αυτή την εκπομπή ραδιοκυμάτων.

Ένα άστρο από νετρόνια με ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο το οποίο περιστρέφεται πολύ γρήγορα, δύο άστρα τα οποία ενώνονται και, όπως ισχυρίζεται μία μικρή ομάδα παρατηρητών, κάποιο είδος εξωγήινου διαστημόπλοιου είναι οι επικρατέστερες θεωρίες γύρω από το φαινόμενο.


Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από BBC.com