Τηλεκπαίδευση μετ' εμποδίων: Γιατί μαθητές στο Κασμίρ σκαρφαλώνουν σε βουνά

Η πανδημία διέκοψε την πρόσβαση στην εκπαίδευση των νέων σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία, οι μαθητές αντιμετώπισαν το κλείσιμο του σχολείου, όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο φορές.

Το 2019, καθώς η Ινδία ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς της περιοχής και εστάλησαν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας έκλεισε όλα τα σχολεία της περιοχής.

Τότε και ενώ τα σχολεία άρχισαν να ξανανοίγουν, το 2020 ήρθε η πανδημία, αναγκάζοντας εκατομμύρια μαθητές να κάνουν τα μαθήματα διαδικτυακά.

Έρευνα του BBC αποκάλυψε ωστόσο ότι σε όλο το lockdown μαθητές από περισσότερα από 150 χωριά της περιοχής δεν είχαν πρόσβαση στα διαδικτυακά μαθήματα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Μάλιστα στο απομακρυσμένο χωριό Limber των Ιμαλαΐων, οι μαθητές πρέπει να διασχίσουν ένα βουνό προκειμένου να έχουν σήμα.

«Στο χωριό δεν έχουμε σήμα ούτε για να κάνουμε ένα τηλεφώνημα. Το 5G, το 3G και το 2G είναι ανύπαρκτα», λέει ένας από τους μαθητές, ο Ρουφ Ρασίντ. Ο ίδιος πρέπει να περπατήσει μία ώρα μακριά από το σπίτι του για να καταφέρει να συνδεθεί στην τάξη του. 

Και συνέχισε λέγοντας : "10 με 20 μαθητές έρχονται εδώ. Ακόμα και αν βρέχει, καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα με ένα τετράδιο και ένα τηλέφωνο για να καταφέρουμε να συμμετέχουμε στο μάθημα". 

"Κάθε ημέρα περπατάμε τρία χιλιόμετρα για να συνδεθούμε στι ίντερνετ  και ακόμα και εκεί το σήμα δεν είναι καλό. Όμως αυτό είναι το μόνο που έχουμε", λέει μια άλλη μαθήτρια στο τηλεοπτικό δίκτυο.

"Χθες πήγα εκεί και κατέβασα το 25% μιας διάλεξης φυσικής. Καμιά φορά μου παίρνει 4 με 5 ημέρες για να κατεβάσω μία πλήρη διάλεξη και μόνο τότε μπορώ να μελετήσω", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απώλεια σύνδεσης οδηγεί την επόμενη γενιά μακριά. "Οι νέοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν", σημειώνεται χαρακτηριστικά

"Όσοι δεν έχουν τα εφόδια να φύγουν και πρέπει να μείνουν, δεν έχουν να κάνουν κάτι πέρα από το να γίνουν εργάτες όπως οι γονείς τους" δήλωσε ο μαθητής Ρουφ Ρασίντ.

Πηγή: BBC