Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Μόσχα επιμένει στις κατηγορίες κατά του Κιέβου για τη «βρώμικη βόμβα»

«Η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες, έχει το κίνητρο να το κάνει, επειδή το καθεστώς του (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι θέλει να αποφύγει την ήττα και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις κατηγορίες της εναντίον της Ουκρανίας, ότι δηλαδή κατασκευάζει μια «βρόμικη βόμβα» και «αμφιβάλλει» πως οι επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα αποδείξουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Με πρωτοβουλία της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε σήμερα το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, τους ισχυρισμούς της Μόσχας που έχουν ήδη απορριφθεί από την Ουκρανία και τη Δύση.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος, μια σοβαρή απειλή», είπε με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι. «Η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες, έχει το κίνητρο να το κάνει, επειδή το καθεστώς του (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι θέλει να αποφύγει την ήττα και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας δύο υποδομές που, όπως λέει η Μόσχα, μπορούν να κατασκευάσουν αυτές τις «όχι πολύπλοκες» βόμβες στην Ουκρανία.

«Ούτε είδαμε, ούτε ακούσαμε νέες αποδείξεις» σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας Τζέιμς Καριούκι, καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Είναι χάσιμο χρόνου, είναι ξεκάθαρη ρωσική παραπληροφόρηση, του είδους που έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και πρέπει να σταματήσει», συνέχισε. «Η Ουκρανία δεν έχει τίποτα να κρύψει, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

Κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ο ΙΑΕΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι επιθεωρητές του θα επισκεφθούν εντός των επόμενων ημερών τις δύο υποδομές.

«Αμφιβάλλω ότι είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι 100% ότι δεν υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες, ακόμη και μετά την επίσκεψη αυτή», σχολίασε ο Πολιάνσκι, επιμένοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο να εντοπιστούν δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την κατασκευή βρόμικης βόμβας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει άλλες δύο φορές αυτήν την εβδομάδα κατόπιν αιτήματος της Μόσχας: Αύριο, για να εξηγήσει η Ρωσία για ποιον λόγο αρνείται την έρευνα του ΟΗΕ για τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που, όπως λέει η Δύση, της πουλάει η Τεχεράνη και χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επόμενη, την Πέμπτη, αφορά τις κατηγορίες της Μόσχας για ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ