ΚΑΙΡΟΣ

Τη σύλληψη Κροάτη βουλευτή για εγκλήματα πολέμου διέταξε δικαστήριο

Δικαστήριο της Κροατίας διέταξε τη Δευτέρα τη σύλληψη του βουλευτή Μπράνιμιρ Γκλάβας, εναντίον του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για διάπραξη ωμοτήτων εναντίον σέρβων πολιτών στη διάρκεια του κροατικού πολέμου (1991-95), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina. Ο Γκλάβας ανακρίνεται ως ύποπτος για απαγωγές, βασανιστήρια και φόνους Σέρβων στο Όσιγιεκ της ανατολικής Κροατίας στα τέλη του 1991 και τις αρχές του 1992, όταν είχε την ευθύνη για την άμυνα της πόλης.
Η εισαγγελία έχει ζητήσει δύο φορές στο παρελθόν την κράτηση του Γκλάβας, του πιο υψηλόβαθμου κροάτη αξιωματούχου που ανακρίνεται για εγκλήματα πολέμου, αλλά και τις δύο φορές το αίτημα απορρίφθηκε. Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της εισαγγελίας.
Το κροατικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το ενδεχόμενο άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Γκλάβας, αλλά εκείνος έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου για την κράτησή του. Η απόφαση για ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης.
Ο Γκλάβας είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος HDZ, πέρυσι όμως διαγράφηκε από αυτό λόγω της διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό Ιβο Σαναντέρ για τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική του τελευταίου.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι κροατικές αρχές συνέλαβαν έξι πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ως ύποπτα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εις βάρος Σέρβων στο Όσιγιεκ. Δεν είναι γνωστό εάν οι ανακρίσεις για τις υποθέσεις αυτές θα συσχετισθούν με αυτήν του Γκλάβας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr