Τι κρύβεται πίσω από την διπλή πρόκληση της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο 

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Λευκωσία κινείται η Άγκυρα, η οποία παρά τις καταδίκες της Αθήνας και της Λευκωσίας επιμένει ότι θα προχωρήσει σε γεώτρηση με το γεωτρύπανο Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στις 7 Οκτωβρίου.

Εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει την γεώτρηση, η οποία υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, θα πρόκειται για την πρώτη ευθεία παραβίαση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε ένα οικόπεδο που ήδη έχει δημοπρατηθεί στην κοινοπραξία της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL και της ιταλικής ΕΝΙ. 

Ήδη η Άγκυρα έχει στείλει εδώ και καιρό το μήνυμα ότι θεωρεί τον εαυτό της εγγυήτρια δύναμη για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτήν την «γραμμή» η Τουρκία έχει περικυκλώσει την Κύπρο, καθώς στην ανατολική Μεσόγειο εκτός από το γεωτρύπανο Γιαβούζ, βρίσκεται και το γεωτρύπανο Φατίχ και τα σεισμογραφικά σκάφη Μπαρμπαρός και Ούρουτς Ρέις. 

Την ίδια στιγμή προχώρησε και σε μία δεύτερη προκλητική κίνηση στο Αιγαίο, καθώς δέσμευσε με Navtex την περιοχή νότια της Ρόδου για το διάστημα 12-13 Οκτωβρίου για άσκηση του ρωσικού ναυτικού. Η έκδοση Navtex γι’ αυτή την περιοχή αποτελεί αρμοδιότητα της Ελλάδας αλλά η Τουρκία υποστηρίζει στις διεκδικήσεις της ότι η περιοχή εμπίπτει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Η κλιμάκωση της πρόκλησης στην Κύπρο αλλά και η έκδοση της συγκεκριμένης Navtex στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Με την Navtex η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή με τον οποίο θα πρέπει να συνομιλεί η Ουάσινγκτο και έχει στήριξη της Μόσχας για τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Πηγή: skai.gr