Τι κάνουν 12.000 Ρώσοι στην Αττάλεια της Τουρκίας;

Σχεδόν 12.000 Ρώσοι αναμένεται να φθάσουν σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί διακαώς να ανακτήσει το χαμένο τουριστικό «έδαφος» των τελευταίων πολλών μηνών.

«Σύμμαχο» της Άγκυρας σ’ αυτή την προσπάθεια, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να άρει το ταξιδιωτικό «μπλόκο» προς τη γειτονική χώρα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού τείνει προς μερικό έλεγχο.

Εξάλλου, από τα 63.000 ημερήσια κρούσματα τον Απρίλιο, σήμερα η Τουρκία εμφανίζει λίγα περισσότερα από 5.000 ημερήσια περιστατικά Covid-19.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση της Ρωσίας αποφάσισε να ξεκινήσει εκ νέου τις αεροπορικές πτήσεις προς την Τουρκία, για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου, όταν και επιβλήθηκε η ταξιδιωτική απαγόρευση.

Μόνο στην Αττάλεια, η οποία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αναμένεται να αφιχθούν σήμερα 12.000 Ρώσοι τουρίστες.

Συνολικά, για τη φετινή σεζόν, η τουρκική κυβέρνηση περιμένει τουλάχιστον 17 εκατ. τουρίστες, καθώς και έσοδα ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εγχώρια οικονομία, η οποία «είδε» τα περσινά έσοδα να μην υπερβαίνουν τα 12 δισ. δολάρια (πτώση 65% σε σχέση με το 2019).

Υπενθυμίζεται ότι προ-πανδημίας, η Τουρκία αποτελούσε τον «Νο.1» προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι -από την πλευρά τους- συνιστούν σημαντική πηγή εσόδων για τη γειτονική χώρα.

Το ξένο συνάλλαγμα, εξάλλου, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εγχώρια οικονομία, η οποία για 18 συναπτούς μήνες εμφανίζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πηγή: moneyreview