ΚΑΙΡΟΣ

Θορυβημένη η Κύπρος λόγω των προσφυγικών ροών από την Τουρκία

Ανησυχίες έχει προκαλέσει στις Αρχές της Κύπρου η σειρά αφίξεων πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες το τελευταίο διάστημα από τις τουρκικές ακτές, με το υπουργείο Εσωτερικών να βλέπει πίσω από την υπόθεση σεσημασμένο τούρκο διακινητή.

Η τελευταία άφιξη ήταν ένα πλοιάριο όπου επέβαιναν 93 άτομα από τη Συρία – ανάμεσά τους 17 γυναίκες και 42 παιδιά. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι τρεις άντρες ήταν παράτυποι μετανάστες, που είχαν μείνει στο νησί και στο παρελθόν. Οι τρεις μετανάστες συνελήφθησαν και θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου για την έκδοση διατάγματος κράτησης.

Μιλώντας στον κρατικό σταθμό ΡΙΚ ο υπουργό Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως πρόκειται για «ελεγχόμενη και στοχευμένη ροή προσφύγων προς την Κυπριακή Δημοκρατία» και σημείωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα οι υπαίτιοι θα επιχειρήσουν να στείλουν στην Κύπρο άλλους επτακόσιους πρόσφυγες.

Διευκρίνισε ότι οι Αρχές είναι σε θέση να διαχειριστούν το ζήτημα, δεδομένου ότι η ροή θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τόνισε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά μεν στο έπακρο όλες τις συμφωνίες στην προσφυγική κρίση έχοντας βούληση να βοηθήσει, όμως συνάμα «είναι ημικατεχόμενο νησί και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στείλει μηνύματα» ότι αποτελεί «προσκλητήριο».

Όσον αφορά τους 90 πρόσφυγες, θα διαμείνουν σε 22 συνολικά σκηνές, που έχουν στηθεί στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, όπως δήλωσε ο διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, Λούκας Χατζημιχαήλ.

Οι προσωπικές τους ανάγκες σε ένδυση και υπόδηση καλύπτονται από την Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και δεν υπάρχει για την ώρα ανάγκη για παροχή επιπρόσθετης βοήθειας από πολίτες.

Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι την ολοκλήρωση των ιατρικών τους εξετάσεων, που μπορεί να διαρκέσουν από 48 μέχρι 72 ώρες. Στη συνέχεια, όσοι υποβάλουν αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου και τύχουν έγκρισης από την Υπηρεσία Ασύλου θα μπορούν να εγκαταλείψουν το χώρο φιλοξενίας τους.Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ