Θωρακίζεται η Κύπρος: Η γαλλική απάντηση στα τουρκικά drones «μπαϊρακτάρ»

Το γερασμένο υλικό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου προσδοκούν να αναβαθμίσουν μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων. Φαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει και αντίδοτο στα τουρκικά drones τύπου «μπαϊρακτάρ». Πρόκειται για τα αντιαεροπορικά «Mistral», που είναι γαλλικής κατασκευής και προελεύσεως.
 
Ο προγραμματισμός της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
 
1. Μερική αναπλήρωση των παλαιών συστημάτων αεράμυνας με την αγορά των γαλλικών «Mistral» νέας γενεάς, που έχουν βεληνεκές 8 χιλιόμετρα,  δηλαδή περί τα 21.000 πόδια. Σημειώνεται ότι τα τουρκικά drones  «μπαϊρακτάρ» μπορούν να πετούν μέχρι τις 22 με 23 χιλιάδες πόδια. 

2. Προγραμματίζεται η αγορά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων από τη Σερβία με βεληνεκές περί τα 40 χιλιόμετρα. Οι εν λόγω εκτοξευτές μπορούν να χρησιμοποιούν και έξυπνα βλήματα, όπως ονομάζονται, τύπου ομπρέλας, που στρέφονται σε βάρος αρμάτων στο πεδίο της μάχης. Έχουν ήδη αγοραστεί δύο Μοίρες αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών τύπου «Νόρα». Η Σερβία αποτελεί φθηνή και αξιόπιστη αγορά. 

3. Έχουν προκηρυχθεί ήδη προσφορές για την αγορά σύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων. Μέχρι στιγμής στις προσφορές συμμετέχουν γαλλικές και ιταλικές εταιρείες.  Δεν αποκλείεται να αγοραστούν ελικόπτερα από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά να προτιμηθούν και πύραυλοι από την ισραηλινή αγορά λόγω αξιοπιστίας αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ήδη, τα ρωσικά ελικόπτερα Mi-35P  έχουν πωληθεί στη Σερβία κατόπιν σύμφωνης γνώμης και της κατασκευάστριας εταιρείας.

4. Έχει κλείσει συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια των σύγχρονων «Exocet» με βεληνεκές 180 χιλιόμετρα κατά τρόπον ώστε να καλύπτεται η Κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται να παραδοθούν και να είναι σε επιχειρησιακή δυνατότητα ώς το 2023.  

5. Υπάρχει προγραμματισμός για την επισκευή των ρωσικών αρμάτων τύπου Τ-80. Γενικότερα το σύνολο των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς θέλει λόγω γήρατος ανανέωση και επισκευή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την άμυνα προκειμένου να αισθάνεται ο πολίτης μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής απειλής.

Πηγή: sigmalive