Κλείσιμο

Θάνατος πρίγκιπα Φίλιππου: Πώς θα θυμούνται τον παππού τους περιγράφουν Γουίλιαμ και Χάρι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δηλώσεις με τις οποίες μνημονεύουν την προσφορά και το χαρακτήρα του παππού τους πρίγκιπα Φιλίππου, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία σχεδόν 100 ετών, εξέδωσαν ο δούκας του Κέμπριτζ πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο δούκας του Σάσεξ πρίγκιπας Χάρι.

Στη δική του δήλωση ο πρίγκιπας Γουίλιαμ σημειώνει ότι η ζωή του δούκα του Εδιμβούργου καθορίστηκε από την προσφορά στην πατρίδα, στην Κοινοπολιτεία, στη βασίλισσα και στην οικογένειά του.

Δηλώνει τυχερός που τον είχε ως παράδειγμα στη ζωή του, τόσο στις καλές όσο και στις πιο δύσκολες στιγμές και ευγνώμων που η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον είχε πολλά χρόνια κατά τα οποία τον γνώρισε και ένιωσε την καλοσύνη του.

Αναφέρεται επίσης στις ιδιαίτερες αναμνήσεις που θα έχουν τα παιδιά του από έναν προπάππου που τους έπαιρνε με την άμαξα και επεδείκνυε μια μεταδοτική αίσθηση περιπέτειας και σκανταλιάρικου χιούμορ.

«Ο παππούς μου ήταν ένας εξαιρετικός άνδρας και μέλος μιας εξαιρετικής γενιάς. Η Κάθριν και εγώ θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που θα ήθελε και θα υποστηρίζουμε τη βασίλισσα στα χρόνια που θα έρθουν. Θα μου λείψει ο παππούς μου, αλλά ξέρω ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε με τη δουλειά», καταλήγει η δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ο αδερφός του πρίγκιπας Χάρι, με δήλωση μέσω του ιδρύματος Archewell του οποίου ηγείται με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, χαρακτηρίζει τον παππού του «άνδρα προσφοράς, τιμής και σπουδαίου χιούμορ».

Προσθέτει ότι ενώ όλοι θα τον θυμούνται ως τον μακροβιότερο βασιλικό σύντροφο, διακεκριμένο στρατιώτη, πρίγκιπα και δούκα, ο ίδιος χάνει έναν παππού «μάστορα στο μπάρμπεκιου, θρύλο στα πειράγματα και σκανταλιάρη μέχρι το τέλος».

Την ίδια ώρα, από νωρίς το απόγευμα οι ηγέτες και βουλευτές όλων των κομμάτων αποτίουν φόρο τιμής στο δούκα του Εδιμβούργου, διηγούμενοι προσωπικές ιστορίες από τη γνωριμία τους μαζί του, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.