ΚΑΙΡΟΣ

Τέλος στην απαγόρευση για ομοφυλόφιλους ομαδάρχες στους Προσκόπους των ΗΠΑ

Τέλος στον αμφιλεγόμενο κανόνα δεκαετιών που απαγόρευε σε ανοιχτά ομοφυλόφιλους άνδρες να αναλάβουν τη θέση του ομαδάρχη έθεσαν οι Πρόσκοποι της Αμερικής, μετά από χρόνια νομικών μαχών και εσωτερικών συγκρούσεων.

Η άρση της απαγόρευσης εγκρίθηκε από το 79% του εθνικού εκτελεστικού συμβουλίου της οργάνωσης και είναι άμεσα εκτελεστή.

Ωστόσο, παρά την άρση της απαγόρευσης, οι Πρόσκοποι της Αμερικής θα συνεχίσουν να επιτρέπουν σε τοπικές οργανώσεις που συνδέονται με εκκλησίες να επιλέγουν τους ομαδάρχες τους με εκκλησιαστικά κριτήρια, αν το επιθυμούν.

Περίπου το 70% των τοπικών προσκοπικών ομάδων ελέγχονται από εκκλησιαστικές ή θρησκευτικές οργανώσεις, γεγονός που σημαίνει πως οι θέσεις των ομαδαρχών σε πολλές περιοχές θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο σε ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Παρά αυτή τη συμβιβαστική πρόταση πάντως, η Εκκλησία των Μορμόνων ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης από του Προσκόπους, εκπλήσσοντας πολλούς και εγείροντας φόβους και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις – όπως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία – θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων χαιρέτισαν την απόφαση των Προσκόπων της Αμερικής, ωστόσο πολλές συντηρητικές οργανώσεις εξέφρασαν την ενόχλησή τους.Πηγή: skai.gr