Ταυρομαχίες χωρίς αίμα

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας σχεδιάζει να περιορίσει την αιματοχυσία στις ταυρομαχίες, απαγορεύοντας στους ταυρομάχους να σκοτώνουν τον ταύρο μπροστά στους θεατές στις αρένες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελ Μούντο".

Η υπουργός Περιβάλλοντος Κριστίνα Ναρμπόνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να προσπαθήσει να εισαγάγει τη μεταρρύθμιση αυτή μετά τις εκλογές του 2008, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την Πέμπτη πάντως η Ναρμπόνα υπογράμμισε πως το επόμενο προεκλογικό πρόγραμμα δεν ετοιμάζεται ακόμη και πως "δεν υπάρχει πρόταση" σχετικά με τις ταυρομαχίες "αυτή τη στιγμή".

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμαλκάμπα δήλωσε στο ραδιοσταθμό RNE πως το θέμα αυτό "δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης".

Αυτή τη στιγμή οι ταυρομαχίες τερματίζονται μ' ένα "χαριστικό πλήγμα", όταν ο ταυρομάχος σκοτώνει τον ταύρο καρφώνοντας το σπαθί του στο σβέρκο του ζώου. Οι επιδέξιοι ταυρομάχοι αποτελειώνουν τον ταύρο με μια κίνηση, αλλά πολλοί χρειάζεται να τον χτυπήσουν με το σπαθί και να τον τραυματίσουν αρκετές φορές.

Η Ναρμπόνα δήλωσε πως θέλει η Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της γειτονικής Πορτογαλίας, όπου ο ταύρος δεν σκοτώνεται μπροστά στους θεατές, αλλά θανατώνεται σε σφαγείο μετά την ταυρομαχία.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να σταματήσει τις ταυρομαχίες, αλλά μόνο να μειώσει την αιματοχυσία και να κάνει το ζώο να υποφέρει λιγότερο, εξήγησε.

Η Ισπανία δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να υπερασπιστεί την παράδοση των ταυρομαχιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε η Ναρμπόνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διευρυνόμενου κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων.

Οι ταυρομαχίες της Ισπανίας έχουν δεχθεί έντονη κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία να υιοθετήσει αυστηρότερους νόμους υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι όμως δεν θα αφορούν τις ταυρομαχίες.

Στην Ισπανία δεν διατυπώνονται πολλές δημόσιες επικρίσεις σε βάρος των ταυρομαχιών, με εξαίρεση την Καταλονία, όπου η Βαρκελώνη και περίπου 20 άλλοι δήμοι έχουν ταχθεί κατά των ταυρομαχιών και σε πολλές περιπτώσεις έκλεισαν αρένες.
Πηγή: skai.gr